«Τέλος» το Δημόσιο για τους 12.500!

Την κατάργηση 1.350 πλεοναζουσών οργανικών θέσεων ανά εκπαιδευτική κατηγορία, κλάδο – ειδικότητα για το σύνολο των δομών των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, την οποία εισηγήθηκε το υπουργείο Παιδείας, ενέκρινε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Νωρίτερα ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος παρουσίασε τη μεθοδολογική προσέγγιση για την αξιολόγηση των διοικητικών δομών και λειτουργιών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανώτατων Τεχνικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας.

Η κατάργηση των θέσεων αυτών από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης προστίθεται στις 2.332 πλεονάζουσες οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις, μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού, που έχουν ήδη καταργηθεί με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σε εκτέλεση των σχετικών αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης έχουν καταργηθεί, επίσης, θέσεις 2.114 εκπαιδευτικών, 2.234 σχολικών φυλάκων και 4.057 υπαλλήλων υπουργείων. Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση (λόγω μεταφοράς αρμοδιοτήτων) που ψηφίστηκε τον Ιούλιο από τη Βουλή, στις 23 Σεπτεμβρίου 2013 καταργούνται οι συνολικά 3.521 θέσεις της Δημοτικής Αστυνομίας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν τις προαναφερθείσες θέσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας, με την εξαίρεση όσων πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 90 του νόμου 4172/2013. Η πρώτη φάση του προγράμματος κινητικότητας περιλαμβάνει 12.500 δημοσίους υπαλλήλους και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2013.

Τέλος, μοντέλο ΕΑΣ και για την ΕΛΒΟ αποφάσισε χθες η κυβέρνηση προκειμένου να καταβληθεί στους εργαζομένους μεγάλο μέρος της μισθοδοσίας που τους οφείλεται. Ετσι, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και η οποία αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη παρέχεται προσωρινή φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στην ΕΛΒΟ προκειμένου να εισπράξει εκκρεμείς προς αυτήν οφειλές ύψους 2.500.000 ευρώ. «Στόχος της τροπολογίας είναι η ΕΛΒΟ να εισπράξει τα χρήματα, να διευθετήσει άμεσες και επιτακτικές υποχρεώσεις της απέναντι στο προσωπικό της και να διευκολυνθεί έτσι η προοπτική αναδιοργάνωσής της» αναφέρεται σχετικά στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας.

Στο κείμενο πάντως της χθεσινής τροπολογίας εμπεριέχεται και δεύτερη ρύθμιση με την οποία ορίζεται ότι στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς, ΤΕΝΞ, ειδικότητας ναρκαλιευτή, για κάθε ημέρα εργασίας σε ναρκοπέδιο ή ύποπτο χώρο χορηγείται ειδική αποζημίωση ύψους 90 ευρώ. Σύμφωνα με την τροπολογία, η ρύθμιση αφορά οκτώ όλους κι όλους ναρκαλιευτές που εργάζονται κατά κανόνα στην εξουδετέρωση ναρκών στον Γράμμο και στο Βίτσι, ενώ γίνεται ειδική μνεία στους 12 ναρκαλιευτές που έχουν χάσει ως σήμερα τη ζωή τους κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα