Σχέδια για διπλό υπολογισμό του εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων

Διπλό υπολογισμό του εφάπαξ προσανατολίζεται να προτείνει το υπουργείο Εργασίας στην τρόικα, έτσι ώστε να αποφύγει τις δραματικές μειώσεις έως 30% που φέρνει ο μαθηματικός τύπος από 1ης Ιανουαρίου 2014 και μετά. Επίσης, θέλει να αποφύγει τον κίνδυνο να υπάρξει μαζική καταβολή αιτήσεων από δημοσίους υπαλλήλους, δικαιούχους εφάπαξ, πριν από τη λήξη της χρονιάς, κάτι που, αν συμβεί, μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Αλλωστε ήδη βρίσκονται στην αναμονή τουλάχιστον 35.000 δικαιούχοι εφάπαξ για χρονικό διάστημα έως δύο έτη, με το συνολικό κόστος για το Ταμείο να ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ.

Ο κίνδυνος να αυξηθεί κατακόρυφα το συγκεκριμένο ποσό θα μπορούσε να οδηγήσει το Ταμείο στο να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας.

Η πρόταση διπλού υπολογισμού διαχωρίζει τον εργασιακό βίο του ασφαλισμένου σε δύο κατηγορίες. Ο υπολογισμός του εφάπαξ για τα έτη έως το 2013 θα υπολογίζεται με βάση το σύστημα που ισχύει έως και σήμερα. Ο νέος μαθηματικός τύπος θα εφαρμόζεται μόνο για τα έτη από το 2014 και μετά. Η πρόταση αυτή προέκυψε ύστερα από διαβούλευση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με αντιπροσωπία του ΠΑΣΟΚ, στην οποία συμμετείχε και ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Βασικό σκεπτικό της αντιπρότασης που θα κατατεθεί στην τρόικα είναι να μην υπάρξουν μεγάλες και απότομες μειώσεις στα εφάπαξ. Αντίθετα, οι όποιες μειώσεις να προκύψουν σταδιακά από έτος σε έτος, καθώς θα αυξάνεται ο εργασιακός χρόνος, στον οποίο θα επιδρά ο νέος μαθηματικός τύπος, και αντίστοιχα θα μειώνεται το διάστημα που θα υπολογίζεται με το σημερινό καθεστώς.

Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο έχει η τρόικα, που φαίνεται ότι έρχεται στην Ελλάδα με διάθεση να περιορίσει τα ελλείμματα που δημιουργούνται στο ασφαλιστικό σύστημα, άρα και όσα προκαλεί το ΤΠΔΥ. Η θεσμοθέτηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που πραγματοποιήθηκε πέρσι τον Νοέμβριο με τον τελευταίο εφαρμοστικό νόμο, δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στους δανειστές της χώρας να απαιτήσουν εξαφάνιση των ελλειμμάτων από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά. Κάτι τέτοιο όμως θα σημάνει σοβαρές μειώσεις στα εφάπαξ, έως 30%, που μάλιστα είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστούν και αναδρομικά, δηλαδή να επηρεάσουν ακόμα και όσους έχουν υποβάλει αιτήσεις από τον Ιούλιο του 2012.

Σημειώνεται ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ισχύει τόσο για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όσο και για τα Ταμεία που χορηγούν κύριες συντάξεις. Ειδικά για το ΕΤΕΑ, η εκτίμηση των εργαζομένων είναι ότι έως το τέλος του έτους θα καταγράψει έλλειμμα ύψους 302.000.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η τρόικα για να το εξαφανίσει θα πρέπει να επιβάλει νέες αιματηρές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Β. Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα