Η τρόικα έρχεται (σήμερα) και φέρνει νέο Αρμαγεδδώνα

Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων,

νέες περικοπές έως 30% σε επικουρικές συντάξεις και ανάλογο μαχαίρι στα εφάπαξ, καθώς και έναν νέο σκληρό φόρο για τα ακίνητα θα ζητήσουν από την κυβέρνηση οι επικεφαλής της τρόικας που καταφθάνουν σήμερα στην Αθήνα.

Εντός της ημέρας είναι προγραμματισμένη και η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, κατά την οποία θα εξεταστεί το αν έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ ευρώ. Το πρώτο στάδιο του ελέγχου αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε η τρόικα θα μεταβεί στις ΗΠΑ για τη συνεδρίαση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εγκριθεί η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει και ενδεχόμενο να «ξεκλειδώσει» η αποδέσμευση σε επίπεδο Euro Working Group στις αρχές Οκτωβρίου. Για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει άμεσα τις τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις: (α) οριστικοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, (β) εκκαθάριση οφειλών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, (γ) ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στην κινητικότητα έως το τέλος Σεπτεμβρίου, (δ) νέος Κώδικας περί Δικηγόρων.

Στην ατζέντα των τροϊκανών περιλαμβάνονται και πολλά άλλα καυτά θέματα όπως:

-Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Η τρόικα αμφισβητεί προκαταβολικά την αποδοτικότητα του νέου φόρου στα ακίνητα και τάσσεται υπέρ της παράτασης του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2014. Η τρόικα υποστηρίζει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, από τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (όπως σχεδιάζεται για το 2014) μπορούν να εισπραχτούν μόνο 2,2 δισ. ευρώ (έναντι αρχικού στόχου 2,9 δισ. ευρώ), καθώς ο φόρος αυτός δεν συνδέεται με τον λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά με την Εφορία. Αρα πολλοί μπορεί να μην τον πληρώσουν και να το βάλουν στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία…

-Ομαδικές απολύσεις: Η τρόικα επιθυμεί διακαώς να αυξήσει το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων, διευκολύνοντας έτσι τις μεγάλες επιχειρήσεις να προχωρήσουν μαζικά σε απολύσεις προσωπικού. Εως τώρα το ισχύον καθεστώς δεν επιτρέπει σε μια επιχείρηση που έχει πάνω από 150 εργαζομένους να απολύσει περισσότερους από το 5% του συνόλου ή το πολύ 30 άτομα τον μήνα.

-Ασφαλιστικά ταμεία – εφάπαξ – επικουρικές συντάξεις: Τα ελλείμματα που δημιουργούν η αύξηση της ανεργίας, η ανασφάλιστη εργασία και η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα έχουν τινάξει στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία. Η τρόικα θέλει να λειτουργήσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Στο πλαίσιο αυτό, για το εφάπαξ η τρόικα έχει στη διάθεσή της τον νέο μαθηματικό τύπο που μειώνει τα εφάπαξ από το νέο έτος και μετά. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα προκληθεί νέα μείωση στα εφάπαξ, που μπορεί να φτάσει έως και το 30%, ανάλογα με το Ταμείο. Αντίστοιχη διαδικασία με τη δημιουργία ενός νέου μαθηματικού τύπου προβλέπεται και για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων από το 2014 και μετά. Με τον τρόπο αυτόν, βέβαια, αναμένεται να επέλθει νέα μείωση συντάξεων στα επίπεδα του 30%, καθώς για το ύψος τους θα παίζει καθοριστικό ρόλο η αποφυγή δημιουργίας ελλειμμάτων για τα Ταμεία.

Ο κατώτατος

Στην ατζέντα της τρόικας υπάρχει πάντα το θέμα του ύψους των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Η θεσμοθέτηση του νέου τρόπου υπολογισμού τους από την 1η/1/2014 και μετά ήταν προαπαιτούμενο, αλλά ανοίγει παράθυρο για πιθανές απαιτήσεις για νέες μειώσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός σήμερα βρίσκεται στα 586 ευρώ, ενώ ειδικά για νέους έως 25 ετών φτάνει μόλις τα 511 ευρώ.

Στέλιος Κράλογλου, Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα