Τι εστί Aντιτρομοκρατικός Nόμος για τη Χρυσή Αυγή

Με κάθειρξη από δέκα χρόνια έως και ισόβια για την παραστρατιωτική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, όπως ήδη τη χαρακτηρίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κινδυνεύουν «επιστρατευμένα» μέλη του Λαϊκού Συνδέσμου, με την απαράβατη νομική προϋπόθεση ότι από τη συνολική δικογραφία παραβατικών πράξεων που επεξεργάζεται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία προκύψουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής οργανωμένων στελεχών της, μελών της ή ακόμη και βουλευτών του εθνικιστικού κόμματος.

Προεξάρχοντος του υπουργού Νίκου Δένδια και με τη δικαστική εποπτεία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου σε όλη τη χώρα, για να χαρακτηριστεί η Χρυσή Αυγή εγκληματική συμμορία ή ακόμη και οργάνωση με τρομοκρατική δράση απαιτείται να συντρέχουν οι προϋποθέσεις των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα.

– Το 187 (περί εγκληματικής οργάνωσης, σύστασης συμμορίας) προβλέπει ότι για μια σειρά κατά συρροήν κακουργηματικών πράξεων («ομοειδή βαριά αδικήματα – πλέον κακουργήματα», όπως μας τόνισαν έγκυροι νομικοί) οι δράστες τιμωρούνται με κάθειρξη δέκα ετών («τιμωρείται όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα πρόσωπα (οργάνωση) “που επιδιώκει” τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων»), όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον Ποινικό Κώδικα.

– Το άρθρο 187Α του Π.Κ. (περί τρομοκρατικών πράξεων) αναφέρει ότι εάν κάποιος τελεί ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω αδικήματα κινδυνεύει με ισόβια και βέβαια προφυλάκιση. Μεταξύ των αδικημάτων είναι:

– Ανθρωποκτονία με πρόθεση (άρθρο 299).

– Βαριά σωματική βλάβη (άρθρο 31 Ο).

– Θανατηφόρα βλάβη (άρθρο 311).

– Διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας (άρθρο 382, παρ. 2).

– Εμπρησμός (άρθρο 264).

– Εκρηξη (άρθρο 270).

– Παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες (άρθρο 272) και κοινώς επικίνδυνη βλάβη (άρθρο 273).

Μετατροπή άρθρου

Η φυσική και πολιτική ηγεσία όμως -σύμφωνα με πληροφορίες μας- προσανατολίζονται στην πρόταση για μετατροπή και του άρθρου 195 του Π.Κ. περί «Κατάρτισης ένοπλης ομάδας» («Οποιος χωρίς δικαίωμα καταρτίζει ένοπλη ομάδα που δεν αποβλέπει στη διάπραξη εγκλημάτων, την εφοδιάζει με πολεμοφόδια ή αναλαμβάνει την αρχηγία της, καθώς και εκείνος που συμμετέχει σε τέτοια ομάδα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών»). Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας από νομικές πηγές, θα ενσωματωθεί παράγραφος περί «οργάνωσης με παραστρατιωτική εμφάνιση που καλλιεργεί το μίσος και τη ρατσιστική συμπεριφορά», θα αφορά και πολιτικές ομάδες και θα επισείει αυστηρές ποινές έως δέκα χρόνια κάθειρξη.

«Εξαιρετικά δυσχερής»

Πάντως οι ίδιοι νομικοί κύκλοι επισήμαιναν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι η όλη διαδικασία είναι εξαιρετικά δυσχερής στην εφαρμογή της, καθώς τίθεται το ερώτημα της «διερεύνησης ανάμεσα στα αδικήματα και των πολιτικών φρονημάτων», ενώ επισημάνθηκε ότι για την ποινική κινητοποίηση δεν φαίνεται να δείχνει ιδιαίτερη προθυμία και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ανένταχτα μέλη του ενδέχεται να συμπεριληφθούν σε ανάλογες παραβατικές συμπεριφορές. Πρόβλημα τίθεται και για τα 32 αδικήματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα οποία έχουν τελεσθεί από το 2012 έως και τα επεισόδια στην πηγάδα του Μελιγαλά και αναφέρονται ως δράστες μέλη ή βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Στις περιπτώσεις αυτές τίθεται θέμα με την αναδρομικότητα τυχόν νέων νόμων, γεγονός που απαγορεύεται από το Σύνταγμα.

Η Αντιτρομοκρατική

Στην περίπτωση που ανακύπτουν αυτόφωρα κακουργήματα για βουλευτές της Χρυσής Αυγής, κατά την περσινή εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ισχύει ότι ανεξάρτητα από την ασυλία που έχουν, πρέπει να συλλαμβάνονται από την Αστυνομία. Στη συνέχεια θα ακολουθείται η άμεση άρση ασυλίας και θα οδηγούνται στο σκαμνί. Εάν προκύπτουν ενδείξεις για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση» θα κινδυνεύουν ακόμη και με ισόβια. Για τα μέλη ή τα στελέχη της Χρυσής Αυγής η Αντιτρομοκρατική οφείλει να ακολουθεί σε συνεργασία με τον αρμόδιο εισαγγελέα ό,τι προβλέπεται για τα διωκόμενα μέλη του αντάρτικου πόλης: συλλήψεις, εισβολές με τα ΕΚΑΜ σε οικίες, παρακολουθήσεις σταθερών και κινητών τηλεφώνων (κατόπιν εισαγγελικής άρσης απορρήτου). Ειδικά το τελευταίο μέσο λέγεται ότι ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή και σύντομα αναμένονται ηχηρές συλλήψεις μελών της Χρυσής Αυγής σε όλη την επικράτεια.

Σ.Χ.


Η «νύχτα των κρυστάλλων»

Το στοίχημα για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι εάν μέσω της αστυνομικής έρευνας αποδειχτούν αδικήματα που στοιχειοθετούν εγκληματική συμμορία, διαδικασία που ομοιάζει ιστορικά με τα διαδραματιζόμενα της «νύχτας των κρυστάλλων» στην προπολεμική Γερμανία.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα