Επικουρικές και εφάπαξ ανάλογα με τις εισφορές

Με τις εισφορές που έχουν καταβάλει κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου τους θα συνδέονται η επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου 2015, όπως υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο ίδιος αναφέρει ότι «για πολλά χρόνια υπήρχε ένας διάτρητος μηχανισμός ελέγχου και συλλογής εισφορών για επικουρική σύνταξη», ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι επικουρικές αποδίδονταν «στο περίπου» ή ακόμη και με «υπεύθυνη δήλωση», αλλά, σε κάθε περίπτωση, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις πραγματικά καταβαλλόμενες εισφορές. «Ηταν ένα σαθρό σύστημα που αργά ή γρήγορα θα έσκαγε».

Ο Γ. Βρούτσης ξεκαθαρίζει ότι «από 1ης Δεκεμβρίου οι εισφορές για επικουρικές και εφάπαξ θα υποβάλλονται από τους εργοδότες με την ίδια διαδικασία που υποβάλλουν για τις κύριες συντάξεις». Ετσι, «και με τη χρήση ενός αντικειμενικού μαθηματικού τύπου που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2015, στοχεύουμε ώστε κάθε συνταξιούχος να παίρνει επικουρική σύνταξη και εφάπαξ ανάλογα με τις εισφορές που έχει δώσει κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ζωής του». Τώρα ανακάλυψε και ο κ. Βρούτσης ότι «στο παρελθόν και για πολλά χρόνια οι συντεχνιακές πιέσεις για επίπεδα εφάπαξ πολύ υψηλότερα των εισφορών που είχαν πραγματικά καταβληθεί και οι διάχυτες πελατειακές λογικές του πολιτικού προσωπικού οδήγησαν σε μια προβληματική διαχείριση του ζητήματος. Σαν να μην υπήρχε αύριο στην καταβολή εφάπαξ. Μια λογική τού όποιος προλάβει πρόλαβε».

Ο ίδιος αποκλείει κάθε ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων, όταν είναι παγκοίνως γνωστό ότι τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται προ της πλήρους κατάρρευσης. Ο υπουργός Εργασίας παραδέχεται ότι από τα 27,6 δισ. συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης του 2013 το 55,9% προέρχεται από τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Οσο για την αδήλωτη εργασία, ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρει: «Τα ψέματα τελείωσαν και το φαινόμενο στο εξής θα αντιμετωπίζεται πλέον με αποτελεσματικότητα και συνέπεια». «Διευρύναμε και εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους, επιβάλλαμε τα υψηλότερα πρόστιμα που έχουν ποτέ επιβληθεί ιστορικά, αυξήσαμε το κόστος της μη συμμόρφωσης των εργοδοτών» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα των Ταμείων θα αντιμετωπιστεί, εκτός από την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, με το οργανωτικό νοικοκύρεμα των Ταμείων και τις σημαντικές εξοικονομήσεις που αυτό συνεπάγεται, ενώ επιμένει να βλέπει «τόνωση της απασχόλησης λόγω των νέων προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα»!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα