Σερβία: Τελετή μνήμης για τους Ελληνες πεσόντες του Α΄ Παγκοσμίου

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η ετήσια τελετή μνήμης στα θύματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου σε «ελληνικό έδαφος», στη Σερβία. Ο λόγος για τον φόρο τιμής που αποδόθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο στο ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο της πόλης Πίροτ, στη μνήμη των 358 Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών της 3ης Μεραρχίας Πατρών, που συμμετείχε στις επιχειρήσεις της ΑΝΤΑΝΤ, και κείτονται εκεί. Ο στρατηγός Κωσταράκος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του, καθώς βρέθηκε στον τόπο όπου «κείτονται μαζί οι Eλληνες και οι Σέρβοι ήρωες του πολέμου», αφού στον ίδιο χώρο βρίσκεται το σερβικό στρατιωτικό νεκροταφείο, όπου κείτονται 7.610 Σέρβοι στρατιώτες. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι αυτός ο τόπος αποτελεί σύμβολο της ισχυρής φιλίας των δύο λαών, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε τη συνέχιση του αγώνα για «ευημερία και ασφάλεια των Βαλκανίων στο πλαίσιο της ενωμένης Ευρώπης».

Σημειώνεται ότι η ανακήρυξη ως «ελληνικού εδάφους» του τμήματος του στρατιωτικού νεκροταφείου όπου κείτονται οι Eλληνες έγινε το 1924 από το δημοτικό συμβούλιο του Πίροτ. Ωστόσο η απόφαση αυτή πάγωσε και δεν εφαρμόστηκε έως το 2004, οπότε και ο σερβικός δήμος την ανανέωσε, παραχωρώντας το νεκροταφείο στο ελληνικό κράτος. Στη Σερβία, παράλληλα, ο αρχηγός συζήτησε με τη στρατιωτική ηγεσία θέματα συνεργασίας για την εκπαίδευση στελεχών και κατάρτιση ειδικών μονάδων του Στρατού.

Λ. Ζαχαρής

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα