Θρίαμβος Μέρκελ επί των ερειπίων του Νότου

Κάποτε την αποκαλούσαν «το κοριτσάκι του Χέλμουτ Κολ», καθώς πολιτικός μέντοράς της ήταν ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας. Σήμερα και έχοντας κερδίσει όπως μαρτυρούν τα χθεσινά αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών την τρίτη θητεία της στην καγκελαρία, ήδη έχει καταφέρει να την αποκαλούν «μανούλα» (Μutti), επειδή «έχει τον τρόπο της να ελέγχει απόλυτα το κόμμα της, την κυβέρνηση, αλλά και την Ευρώπη». Μόνο που στα θέματα που αφορούν την Ε.Ε. «η Μέρκελ έχει αποδειχθεί περισσότερο κακιά μητριά, παρά στοργική μητέρα και ειδικά σε ό,τι αφορά τα φτωχά παιδιά του ευρωπαϊκού Νότου».

Με τη χθεσινή νίκη της η Ανγκελα Μέρκελ δεν πέτυχε απλώς μια απόλυτα εμφατική νίκη γοήτρου -το 41,8 % των ψήφων που έδειχνε η καταμέτρηση μέχρι αργά χθες το βράδυ είναι το καλύτερο ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών τα τελευταία 23 χρόνια- αλλά πέτυχε κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Να κρατήσει σε πολιτικό επίπεδο τα χέρια της λυμένα, προκειμένου να συνεχίσει να περνά τη σκληρή πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει στην Ευρώπη και φυσικά και στην Ελλάδα.

Οπως ήταν αναμενόμενο, λοιπόν, τα πανηγύρια περίσσευαν χθες βράδυ στα κεντρικά γραφεία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Βερολίνο, από όπου η Μέρκελ στις δηλώσεις που έκανε, μίλησε για ένα «σούπερ αποτέλεσμα», αλλά απέφυγε να μπει σε συζητήσεις για τις επόμενες κινήσεις της, λέγοντας: «Απόψε γιορτάζουμε!».

Την ίδια στιγμή, στο αντίπαλο στρατόπεδο το 25,5%, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε κατήφεια στις τάξεις των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), αν και ο Πέερ Στάινμπρουκ «προσπαθούσε να ανεβάσει το ηθικό των συνεργατών του», σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. «Δεν πετύχαμε το αποτέλεσμα που ελπίζαμε» δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ αναφερόμενος βέβαια στα σενάρια συνεργασιών πρόσθεσε: «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Μέρκελ».

Δύσκολο βράδυ -και παρά την υψηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων που έφτασε το 73% δίνοντας αρχικά ελπίδες στους Γερμανούς φιλελεύθερους- αποδείχτηκε το χθεσινό και για τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), σύμφωνα με τον Ράινερ Μπρούντερλε, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για το αποτέλεσμα που δεν ξεπερνούσε το 4,5% και άφηνε το κόμμα εκτός Βουλής. Παρόμοια δήλωση έκανε και ο Φίλιπ Ρέσλερ, που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Τρίτη δύναμη στη νέα Μπούντεσταγκ, όπως αυτή προκύπτει από τις χθεσινές εκλογές, το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). Ωστόσο ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας Γκρέγκορ Γκίζι δήλωνε: «Αν και είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα (8,7%), το κόμμα έχασε δυνάμεις» σε σχέση με τις εκλογές του 2009. «Χάσαμε απόψε, όπως έχασαν όλα τα μικρά κόμματα» σχολίαζε χθες και ο Γιούργκεν Τρίτιν, επικεφαλής των Πρασίνων (8,4%).

Τέλος, ανάμεικτα ήταν τα συναισθήματα στο στρατόπεδο της πολυσυζητημένης «Εναλλακτικής Πρότασης για τη Γερμανία», στο AfD, καθώς το 4,9% που συγκέντρωσε το αφήνει τελικά -έστω και οριακά- εκτός Βουλής.

Πρώτος από τους ξένους ηγέτες έσπευσε να συγχαρεί την Ανγκελα Μέρκελ για τη νίκη της ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος καταρρέει δημοσκοπικά στη χώρα του, ενώ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι συνεχάρη της Γερμανίδα καγκελάριο, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι το Βερολίνο: «Θα συνεχίσει τις προσπάθειές του στην κατεύθυνση της οικοδόμησης μιας Ευρώπης ειρηνικής και ευημερούσας».

Τώρα όλοι περιμένουν την επόμενη ημέρα. Οποιος κυβερνητικός συνασπισμός και σχηματιστεί τελικά, όμως, θα χρειαστεί βάσει της γερμανικής πολιτικής παράδοσης ένα διάστημα, το οποίο εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έως τα μέσα του Νοεμβρίου, προκειμένου να καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες της νέας κυβερνητικής συνεργασίας.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα