Το σταυρόλεξο με τα σενάρια για τη νέα κυβέρνηση

«Κατά πάσα πιθανότητα, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μιας (κυβερνητικής) συμμαχίας θα διεξαχθούν ανάμεσά μας» είπε η Μέρκελ με το βλέμμα στραμμένο στον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ και στον υποψήφιο των Πρασίνων Γίργκεν Τριτίν, οι οποίοι βρίσκονταν στο στούντιο τηλεοπτικής εκπομπής το βράδυ της Κυριακής, καθώς δεν ήταν σαφές από τη ροή των εκλογικών αποτελεσμάτων αν οι Χριστιανοδημοκράτες και η Χριστιανική Κοινωνική Ενωση εξασφάλιζαν την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η Γερμανίδα καγκελάριος, πάντως, τόνισε ότι είναι «προφανές» πως δεν θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η Μέρκελ δεν εγκατέλειψε την αγαπημένη της πολιτική της λιτότητας, αλλά στην κάλπη το δώρο των Γερμανών προς την ίδια δεν ήταν καθόλου λιτό. Την ώρα όμως που το ποσοστό των Συντηρητικών φαινόταν ότι φτάνει το 42%, ανάμεσα στα κόμματα που αποκλείονται από τη γερμανική Βουλή βρίσκονται και οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί, σύμμαχοι της Ανγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος σχολίασε, μάλλον υποτιμητικά, πως οι Συντηρητικοί δεν ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν εκστρατεία για τους Φιλελευθέρους. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα φαίνεται όμως ότι ετοιμάζεται για μια εκστρατεία φιλίας και συνεργασίας, καθώς, ακόμη και αν αποκτήσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, ένας συνασπισμός θα βοηθήσει την Ανγκελα Μέρκελ να διαχειριστεί καλύτερα την εσωκομματική αντιπολίτευση ή και να διασφαλίσει τη δυνατότητα συνταγματικών αλλαγών.

Πιθανοί συνεργάτες της Μέρκελ είναι οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες, όμως η πιθανότητα συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες είναι πιθανό να εκνευρίσει τους Βαυαρούς συμμάχους της στη Χριστιανική Κοινωνική Ενωση, καθώς οι έδρες των Σοσιαλδημοκρατών θα καθιστούσαν περιττή τη δική τους συμφωνία με την καγκελάριο και τις πολιτικές της.

Και για τους ίδιους τους Σοσιαλδημοκράτες όμως μια συνεργασία με την Ανγκελα Μέρκελ θα παρουσίαζε προκλήσεις: Η σοσιαλδημοκρατική ρητορική φαίνεται να προτιμά τον περιορισμό των πολιτικών λιτότητας, αν και στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες δεν εκφράζουν αυτήν την αντίθεση. Αν συμμετάσχουν σε συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες, θα χρειαστεί να τονίσουν τις διαφορές τους ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ιδεολογικής ταυτότητας απέναντι σε μια πολιτικό που φημίζεται για την πολιτική αποδόμηση μεντόρων και συμμάχων της, όχι μόνο αντιπάλων.

Βεβαίως, υπάρχουν και οι αναλύσεις που υποστηρίζουν ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα αναγκαστεί να κάνει υποχωρήσεις από την προηγούμενη πολιτική της εάν κάνει συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες, ενθαρρύνοντας κάποιες πιο «αριστερές» προτάσεις, όπως τη θέσπιση κατώτατου μισθού και περισσότερων φόρων.

Αλέξανδρος Μόρντουντακ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα