Βρήκαν «Στέγη» διάσημοι καλλιτέχνες

Ο Ρομέν Γαβράς, ο Ντέιβιντ Σεντάρις αλλά και η μεγάλη καλλιτέχνιδα της περφόρμανς Μαρίνα Αμπράμοβιτς τη φετινή σεζόν «ψηφίζουν» Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Και όχι μόνο εκείνοι. Το πολυσυλλεκτικό και εξωστρεφές πρόγραμμα του αγαπημένου πολιτιστικού ιδρύματος, το οποίο παρουσιάστηκε χθες, έδειξε ότι στόχος για ακόμη μία χρονιά είναι να αποτελέσει το δεύτερο… σπίτι εγχώριων αλλά και διεθνών καλλιτεχνών. Οπως τόνισε και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, «μας ενδιαφέρει ο χώρος αυτός να είναι ανοικτός σε όλες τις κοινωνικές ομάδες».

Την έναρξη των εικαστικών δράσεων στη Στέγη θα σημάνει στις 7 Οκτωβρίου ο Γάλλος καλλιτέχνης Κριστιάν Μπολτάνσκι. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος εικαστικός θα δημιουργήσει αποκλειστικά για το πολιτιστικό ίδρυμα ένα συμμετοχικό έργο με επίκεντρο τα βλέμματα και τους χτύπους της καρδιάς των Αθηναίων. Τίτλος της εγκατάστασής του είναι «Βλέμματα», στην οποία ο δημιουργός απομονώνει τα μάτια των Αθηναίων, αντλώντας το υλικό του από πραγματικές φωτογραφίες ταυτότητας.

Από τις πλέον αξιοσημείωτες εκδηλώσεις του φετινού προγραμματισμού είναι αναμφισβήτητα η… κατάληψη του Εθνικού Κήπου από το πολιτιστικό ίδρυμα. Με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του Κ. Π. Καβάφη -πριν από μερικούς μήνες μάλιστα το ίδρυμα απέκτησε και το πολυπόθητο αρχείο του Αλεξανδρινού ποιητή-, θα πραγματοποιηθεί μια ενδιαφέρουσα έκθεση με έργα σύγχρονων και ξένων εικαστικών, με θέμα την παρουσία της αρχαίας ελληνικής σκέψης στην ποίησή του.

Στη σκηνή της Στέγης θα παρουσιάσει τη νέα χορευτική του δουλειά ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. Ο κορυφαίος Ελληνας δημιουργός θα δείξει στους λάτρεις του χορού τις καινούργιες του… κινήσεις, σε ένα θέαμα που αν μη τι άλλο θα συζητηθεί. Η έναρξη θα γίνει στις 23 Μαΐου.

Μεταξύ των φετινών προσκεκλημένων του πολιτιστικού ιδρύματος θα είναι και ο Εκτορας Λυγίζος, ο οποίος θα αφήσει για λίγο τις κινηματογραφικές κάμερες για τα μάτια του… θεάτρου. Ο σκηνοθέτης του πολυβραβευμένου φιλμ «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» ανεβάζει στη Μικρή Σκηνή (18/12) τη μεσοπολεμική φάρσα «Room Service», ένα θεατρικό έργο το οποίο είναι γραμμένο στον απόηχο του αμερικανικού κραχ.

Οσο για τις ξένες μετακλήσεις, πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες. Οπως η παρουσία του 40χρονου αστέρα της Ιαπωνίας Toshiki Okada, ο οποίος θα παρουσιάσει μια επαναστατική αλληγορία με θέμα την τραγωδία της Φουκουσίμα (30/10). Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το έργο-δυναμίτης της βραβευμένης με Νόμπελ συγγραφέως Ελφρίντε Γέλινεκ «Τα συμβόλαια του εμπόρου», το οποίο προσαρμόζεται στα ελληνικά οικονομικά δεδομένα και ανεβαίνει ως ένα μουσικοθεατρικό χάπενινγκ.

Σημαντικό ρόλο στο φετινό πρόγραμμα της Στέγης παίζει φυσικά και η μουσική. Η ελληνική και ξένη τζαζ θα βρίσκονται στο προσκήνιο -όπως και οι κλασικές μελωδίες-, ενώ την έναρξη των μουσικών εκδηλώσεων θα κάνει ο Κωνσταντίνος Βήτα με το σύνολο Artefacts στις 28-29 Σεπτεμβρίου. Σημαντικό κομμάτι καταλαμβάνουν και οι εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

Τα μεγάλα ονόματα του προγράμματος

«Συνωστισμός» σημαντικών καλλιτεχνών θα σημειωθεί φέτος στο πολιτιστικό ίδρυμα της οδού Συγγρού. Την έναρξη θα κάνει ο Ρομέν Γαβράς -ο γιος του Κώστα Γαβρά-, ο οποίος στις 29 Οκτωβρίου θα μιλήσει για την περιπέτεια που κρύβει η ενασχόληση με την τέχνη αλλά και το τι σημαίνει να είσαι στη σημερινή εποχή ένα ανήσυχο πνεύμα στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις και Σκέψεις». Στην ίδια σειρά εκδηλώσεων θα μιλήσουν ακόμη ο συγγραφέας Τζόναθαν Κόου (4/12), αλλά και ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας Ντέιβιντ Σεντάρις (18/02). Στην Ελλάδα έρχεται και η κορυφαία καλλιτέχνης Μαρίνα Αμπράμοβιτς, η οποία θα βρεθεί στα λημέρια μας (07/03) για να μιλήσει για το πολυδιάστατο έργο και τη μέθοδό της στο πλαίσιο του Balkans Festival.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα