Θεραπεία (!) για την παράλυση από εγκεφαλικό

Μια μικροσκοπική συσκευή που εμφυτεύεται στο στήθος μπορεί να αποτρέψει την παράλυση που προκαλείται από το εγκεφαλικό. Επιστήμονες από τη Σκοτία δημιούργησαν μια συσκευή στο μέγεθος σπιρτόκουτου, η οποία έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενεργοποιεί ένα νεύρο που μεταφέρει τα μηνύματα προς και από τον εγκέφαλο, γεγονός που ενισχύει την κίνηση.

Το νεύρο αυτό ονομάζεται πνευμονογαστρικό, έχει μήκος που ξεπερνά το μισό μέτρο, διαπερνά ολόκληρο τον κορμό του ανθρώπινου σώματος και στέλνει στον εγκέφαλο χημικές ουσίες, οι οποίες προάγουν τη λεγόμενη νευροπλαστικότητα (την ικανότητα του εγκεφάλου να δημιουργεί νέους δρόμους για να φτάνουν τα σήματα όταν υφίστανται τραύματα ή εγκεφαλικά επεισόδια).

Η συσκευή δοκιμάζεται αυτόν τον καιρό από ερευνητές του Western Infirmary στη Γλασκόβη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως ενεργοποιεί το πνευμονογαστρικό νεύρο, αναστρέφοντας έτσι την παράλυση.

Στη δοκιμή συμμετέχουν 20 ασθενείς με μικρή ή καθόλου κινητικότητα στο ένα χέρι, η οποία προέκυψε έπειτα από εγκεφαλικό, και σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται μια τέτοια συσκευή.

Η συσκευή θα τοποθετηθεί στους 10 ασθενείς, οι οποίοι θα ακολουθήσουν ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων αποκατάστασης για διάστημα τριών εβδομάδων, κατά το οποίο το εμφύτευμα θα είναι ενεργοποιημένο και ο χειρισμός του θα γίνεται εξωτερικά με τηλεχειριστήριο.

Οι υπόλοιποι ασθενείς θα ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα ασκήσεων, ενώ η δοκιμή θα έχει συνολική διάρκεια έξι εβδομάδων. Στο τέλος της οι ερευνητές θα παρατηρήσουν τη βελτίωση που παρουσιάζει κάθε ασθενής σε ό,τι αφορά την κίνηση και την ικανότητά τους να κρατούν διάφορα αντικείμενα.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο να «μάθει» ξανά να κινεί τα μέλη που έχουν υποστεί παράλυση, γι’ αυτό πιστεύουν ότι σε συνδυασμό με το νέο εμφύτευμα τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά και τα περιμένουν με ενδιαφέρον, αφού περίπου το 70% των ασθενών που επιβιώνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο παρουσιάζει δυσκολίες στην κίνηση.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα