Σέλι Αν Φρέιζερ, Μάριον Τζόουνς, Λανς Αρμστρονγκ: Μερικοί μόνο από τους σύγχρονους αστέρες του αθλητισμού που τα ονόματά τους αμαυρώθηκαν όταν βρέθηκαν θετικοί σε ελέγχους ντόπινγκ. Εάν οι ίδιοι αθλητές αγωνίζονταν… 2.000 χρόνια πριν, κάτι τέτοιο θα το είχαν αποφύγει καθώς, σύμφωνα με νέα ευρήματα στην περιοχή του Αϊδινίου, στην αρχαία Ελλάδα η χρήση των αναβολικών ήταν πλήρως απενοχοποιημένη και επικροτούνταν από τις τοπικές κοινωνίες!
Οι κάτοικοι της αρχαίας πόλης της Μαγνησίας παρήγαν ποσότητες διεγερτικών χρησιμοποιώντας το φυτό μανδραγόρας, οι ουσίες του οποίου εξασφάλιζαν υψηλές επιδόσεις στους αθλητές που το χρησιμοποιούσαν. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ο επικεφαλής των ανασκαφών Ορχάν Μπινγκόλ, ένα τμήμα του αρχαίου σταδίου της Μαγνησίας -συνολικής χωρητικότητας 40.000 θεατών- ήταν στη διάθεση όσων έρχονταν από την αρχαία πόλη της Εφέσου, όμως σημαντικό μέρος του μοιράζονταν οι Μανδραγορίτες, όπως ονομάζονταν όσοι παρασκεύαζαν τα «μαγικά φίλτρα». Αυτό αποδεικνύει ότι η χρήση αναβολικών όχι μόνο δεν ήταν κατακριτέα, αλλά αυτοί που τα παρασκεύαζαν απολάμβαναν ξεχωριστή θέση στην κοινωνία και ενθαρρύνονταν.
Σύμφωνα με τον Τούρκο αρχαιολόγο, οι ανάγλυφες αναπαραστάσεις στα πόντιουμ του σταδίου παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τα βραβεία τα οποία δίνονταν στους αθλητές κατά την αρχαιότητα, επισημαίνοντας ότι οι αγώνες ήταν χωρισμένοι σε τρεις κατηγορίες αυτές της γυμναστικής, της ιππασίας και της μουσικής.
«Στα ανάγλυφα διακρίνουμε ότι οι νικητές φορούσαν ένα συμβολικό στέμμα και κρατούσαν φοινικόφυλλα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι στους επιτυχημένους αθλητές χαρίζονταν και ρούχα, κάτι που μαρτυρεί ότι τα ρούχα ήταν πιο σημαντικά από τα χρήματα την εποχή εκείνη» καταλήγει ο Μπινγκόλ.
Αγγελος Σκορδάς