Γεννήθηκε (!) νησί από τα 7,8 R

Δεκάδες νεκρούς και παρακαταθήκη τον τρόμο άφησε πίσω του ο ισχυρότατος σεισμός που χτύπησε προχθές το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, την απομακρυσμένη επαρχία Μπαλουχιστάν του νοτιοδυτικού Πακιστάν, νοτιοανατολικά της περιοχής Νταλμπαντίν. Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο USGS, ο Εγκέλαδος χτύπησε με ένταση 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 240 νεκρούς, ενώ η καταστροφική του μανία οφείλεται -όπως επισήμαιναν ειδικοί- και στο «μικρό εστιακό του βάθος, που υπολογίζεται περίπου στα 15 χιλιόμετρα».

Από χθες, τον γύρο του κόσμου κάνει και η είδηση ότι «ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός, ώστε έγινε η αιτία να… αναδυθεί από την Αραβική Θάλασσα, και σε μικρή απόσταση από την ακτή, ένα μικρό νησί!» Φαινόμενο σπάνιο, το οποίο όμως σύμφωνα με το CNN έγινε η αιτία να συγκεντρωθούν «πλήθη κατοίκων κοντά στο λιμάνι Γκουάνταρ», για να δουν τον νέο -ύψους 9 μέτρων και διαμέτρου 100 μέτρων- βράχο να ξεπροβάλλει από τη θάλασσα!

Το αρχικό χτύπημα του Εγκέλαδου, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, ακολούθησαν ισχυρότατοι μετασεισμοί, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο εν μέσω των ερειπίων, μετά την κατάρρευση εκατοντάδων σπιτιών, όπως δήλωνε ένας τοπικός αξιωματούχος. «Αρχίσαμε να θάβουμε τους νεκρούς» έλεγε χαρακτηριστικά ο Αμπντούλ Ρασίντ Γκογκαζάι, αξιωματούχος της αστυνομίας του Αουαράν, της περιφέρειας της επαρχίας του Μπαλουχιστάν που επλήγη περισσότερο από το σεισμό. Πρόσθεσε δε ότι έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 373 άνθρωποι και ότι ο σεισμός έγινε αισθητός ως το Ιράν και την Ινδία.

Το μέγεθος της ανυπολόγιστης καταστροφής προσπαθούσε να περιγράψει χθες ο Αμπντούλ Ρασίντ Μπαλούχ, ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της σεισμόπληκτης επαρχίας του Πακιστάν. «Περίπου το 90% των σπιτιών στην περιφέρεια έχουν καταστραφεί. Και σχεδόν όλα τα σπίτια που ήταν φτιαγμένα από λάσπη έχουν ισοπεδωθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι «η ανοικοδόμηση στην περιοχή θα είναι εξαιρετικά δύσκολη». Τα σωστικά συνεργεία πάντως συνέχιζαν και χθες να επιχειρούν στην περιοχή, προσπαθώντας να διασώσουν τυχόν εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια, ενώ στις έρευνες συμμετείχε και ο πακιστανικός στρατός, ο οποίος είχε αναπτύξει ελικόπτερα διάσωσης αλλά και εκατοντάδες στρατιώτες στην ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μπαλουχιστάν είναι η πιο εκτεταμένη, αραιοκατοικημένη και φτωχή επαρχία του Πακιστάν, όμως το υπέδαφός του είναι γεμάτο από κοιτάσματα υδρογονανθράκων και μεταλλευμάτων. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, συχνά σπαράσσεται από τη βία εναντίον της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας από τις επιθέσεις των Ταλιμπάν και τις συγκρούσεις ανάμεσα στους αυτονομιστές αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Μπαλουχιστάν και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα