Κίτρινο λέιζερ «ασπίδα» για τα μάτια

Μια πρωτοποριακή μέθοδος με τη χρήση λέιζερ που ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ φαίνεται ότι θα δώσει τη λύση για τη θεραπεία των προβλημάτων της όρασης που προκαλούνται από τον διαβήτη και των ασθενειών που προσβάλλουν τον αμφιβληστροειδή.Η μέθοδος δημιουργήθηκε από επιστήμονες του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Truhlsen, που ανήκει στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστήμιου Νεμπράσκα. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με τη βοήθεια της νέας θεραπείας οι ασθενείς θα αποφεύγουν ακόμη και την τύφλωση.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου δρα Quan Dong Nguyen, η νέα μέθοδος χρησιμοποιεί κίτρινο λέιζερ, το οποίο έχει διαμέτρημα που αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό στις ΗΠΑ και επιπλέον είναι το μοναδικό που χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο. Το συγκεκριμένο λέιζερ φέρει την ονομασία Supra Scan Multi-spot Laser, κατασκευάζεται στη Γαλλία και θεωρείται το πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό που υπάρχει σήμερα.

Η επιστημονική ανακοίνωση αναφέρει ότι η νέα θεραπεία χορηγήθηκε για πρώτη φορά στις 22 Ιουλίου σε ασθενή με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, το πιο σοβαρό στάδιο της πάθησης που προκαλείται στην όραση εξαιτίας του διαβήτη.

«Το λέιζερ αυτό είναι το πιο σύγχρονο που υπάρχει σήμερα στη διάθεσή μας. Μας επιτρέπει να κάνουμε πιο πολύπλοκες εφαρμογές και επιπλέον είναι πιο αποτελεσματικό από τα παραδοσιακά λέιζερ, ίσως και πιο ασφαλές» είπε η δρ Diana Do, αναπληρώτρια καθηγήτρια Οφθαλμολογίας και διευθύντρια του Κέντρου Κλινικών Ερευνών του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Truhlsen, η οποία χορήγησε τη θεραπεία στον πρώτο ασθενή που τη δοκίμασε.

Συμπλήρωσε δε ότι αναμένεται να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην προστασία της όρασης των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη, τα ποσοστά του οποίου αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Το λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών των ματιών, όπως η φλεβική απόφραξη του αμφιβληστροειδούς και το νεοαγγειακό γλαύκωμα, ενώ σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες μπορεί να θεραπεύσει το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδος.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα