Ο εκβιασμός (!) με τα ακίνητα

Νέα βάρη στη μεσαία τάξη θα φέρει από το 2014 ο ενιαίος φόρος ακίνητων, τον οποίο οριστικοποιεί η κυβέρνηση. Το νέο σύστημα φορολογίας ακινήτων που θα ισχύσει από το επόμενο έτος επιβάλλει έως και 20πλάσιο φόρο στη μικρομεσαία ιδιοκτησία, σε σχέση με τον ΦΑΠ που πλήρωναν έως τώρα μόνο οι θεωρούμενοι μεγαλοϊδιοκτήτες, με περιουσία από 200.000 ευρώ και πάνω.

Με το νέο σύστημα θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα η μικρή και μεσαία ιδιοκτησία και συγκεκριμένα:

-Ολα τα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι κατοικίες και κτίρια επαγγελματικής στέγης, που έχουν ξενοικιαστεί και έχουν μείνει κενά.

-Τα εντός σχεδίου οικόπεδα που δεν επιβαρύνονταν έως τώρα με το «χαράτσι» παρά μόνο με τον ΦΑΠ.

-Τα αγροτεμάχια που δεν υπόκεινται σε φόρο.

-Οσοι έκτισαν αυθαίρετο και το δήλωσαν, αφού έμεναν αφορολόγητοι έως τώρα.

-Μικροϊδιοκτήτες γης ή εξοχικής κατοικίας με ελιές και καρποφόρα δέντρα.

Για τις κατοικίες

Στις κατοικίες ο βασικός φορολογικός συντελεστής θα ξεκινά από 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τιμή ζώνης έως 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και κλιμακώνεται έως τα 14 ευρώ το τετραγωνικό για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ ανά τ.μ. Ωστόσο, για τον υπολογισμό του φόρου, εκτός από τον βασικό συντελεστή, θα προσμετράται και ο συντελεστής ορόφου, ο συντελεστής βοηθητικών χώρων (όπου υφίστανται), ο συντελεστής παλαιότητας και ο συντελεστής ημιτελών χώρων. Για κάποιες δε περιπτώσεις ακινήτων έχει προβλεφθεί και συντελεστής απομείωσης (π.χ. βιομηχανικές εγκαταστάσεις).

Παράδειγμα: Διαμέρισμα 100 τ.μ. σε περιοχή που η τιμή ζώνης είναι μεταξύ 1.001 και 1.250 ευρώ ανά τ.μ. θα επιβαρυνθεί με βασικό φόρο 350 ευρώ (100×3,5 ευρώ ανά τ.μ. που είναι ο συντελεστής βάσει τιμής ζώνης). Εάν το διαμέρισμα είναι στον 4ο όροφο πολυκατοικίας ο βασικός φόρος θα πολλαπλασιαστεί με συντελεστή 1,04, δηλαδή θα ανέλθει στα 364 ευρώ.

Βελτιώσεις προς το χειρότερο για τα οικόπεδα εντός σχεδίου

Βελτιώσεις που «χειροτερεύουν» τον φόρο για τα οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως επιφέρουν οι αλλαγές που έστειλε, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διαλόγου, στο ΠΑΣΟΚ το υπουργείο Οικονομικών. Με βάση τα νέα στοιχεία, αυξάνεται σημαντικά ο φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο που κινούνταν κλιμακωτά από 40 λεπτά έως 4 ευρώ. Η «βελτίωση» προβλέπει σοβαρή αύξηση, καθώς ξεκινάει από χαμηλότερα, δηλαδή τα 2 λεπτά και φτάνει τα 20 ευρώ.

Παράδειγμα: Για ένα οικόπεδο 500 μέτρων σε οικισμό της περιφέρειας ο φόρος θα ξεκινά από το 1 ευρώ. Αν το ίδιο οικόπεδο βρίσκεται στην Εκάλη, ο φόρος του θα ανέρχεται στα 6.000 ευρώ ετησίως. Με βάση το αρχικό σχέδιο, το οικόπεδο στην περιφέρεια θα είχε φόρο 200 ευρώ και το οικόπεδο στην Εκάλη 2.000 ευρώ.

Φόρος στα αγροτεμάχια

Για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων στα εκτός σχεδίου πόλεως και οικισμών οικόπεδα και στα αγροτεμάχια ο φορολογούμενος θα πρέπει αρχικά να πολλαπλασιάσει τα τετραγωνικά μέτρα του οικοπέδου του με τον Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που έχει προσδιορίσει το υπουργείο Οικονομικών και ο οποίος ανέρχεται στα 0,0015 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ετσι, για οικόπεδο συνολικής επιφανείας 1 στρέμματος ο βασικός φόρος θα ανέλθει σε 1,5 ευρώ. Εν συνεχεία ο φόρος θα προσαυξάνεται με συντελεστή από 1 έως 3,5 ανάλογα τη θέση του οικοπέδου και την ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία του (όσο ακριβή και αν είναι μια περιοχή, ο συντελεστής θέσης δεν ξεπερνά ποτέ το 3,5). Ακόμη, θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή από 0,5 έως και 2,5 ανάλογα το είδος χρήσης (δασική έκταση, ελαιοκαλλιέργεια, κ.ά.), με συντελεστή από 1 έως 3 ανάλογα με την απόσταση από τη θάλασσα, αλλά και με συντελεστή 1,2 ανάλογα με το εάν έχει ή όχι πρόσβαση σε δρόμο. Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα πενταπλασιάζεται εάν υπάρχει κατοικία εντός του οικοπέδου.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα