Διευκρινίσεις από Αθανασίου για τις εξαιρέσεις από το «πόθεν έσχες»

Την παρεξήγηση που προκάλεσε η εισηγητική έκθεση της τροπολογίας με την οποία οι ναυτιλιακές μετοχές εξαιρούνται από τη δήλωση «πόθεν έσχες» ξεδιάλυνε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, διευκρινίζοντας ότι η ίδια διάταξη υπάρχει ήδη στο Περιουσιολόγιο και ότι μοναδικός στόχος ήταν η ενίσχυση των επενδύσεων σε παραγωγικές εταιρίες, όπως οι ναυτιλιακές. «Δεν υπάρχει καμία σκιά και καμία υπόγεια διαδρομή. Μακριά από την κυβέρνηση και από τον Αντώνη Σαμαρά αυτά» είπε ο κ. Αθανασίου, ενώ, εξηγώντας την ουσία της τροπολογίας, επισήμανε ότι λόγοι εθνικής σημασίας είναι αυτοί που επέβαλαν στις κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν με ευμένεια τις ναυτιλιακές εταιρίες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε ότι οι μετοχές των ίδιων εταιριών εξαιρούνται και από το Περιουσιολόγιο, προκειμένου να προστατευτούν κεφάλαια που έρχονται από το εξωτερικό, τοποθετούνται σε παραγωγικές επενδύσεις και συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι στρατηγική της κυβέρνησης είναι η χώρα να καταστεί ναυτιλιακό κέντρο. «Αν στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει ναυτιλιακό κέντρο, αυτό δεν γίνεται με… τρισάγιο και ευχολόγια, αλλά με τη διαμόρφωση των απαραίτητων φορολογικών και νομικών προϋποθέσεων» πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.

Καταλήγοντας, πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχτηκε ότι η ρύθμιση δεν θα έπρεπε να εισαχθεί στη Βουλή ως τροπολογία αλλά ως άρθρο σε κείμενο νομοσχεδίου, προκειμένου να τύχει της απαραίτητης επεξεργασίας. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Αθανασίου απέσυρε -πιθανότατα προσωρινά- τη συγκεκριμένη ρύθμιση, προαναγγέλλοντας ωστόσο ότι αναμένεται να επανακατατεθεί ως βασικό άρθρο σε επόμενο νομοσχέδιο με σκοπό να τύχει διαβούλευσης.

Η αντιπολίτευση επέμεινε στη θέση της για ύποπτη τροπολογία, ενώ και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βλάχος υποστήριξε ότι ίσως η απόσυρση να μην είναι αρκετή. Προκάλεσε, μάλιστα, αίσθηση εκφράζοντας τον φόβο βουλευτές της Ν.Δ. να στοχοποιηθούν το επόμενο διάστημα, επειδή αντέδρασαν.

Γ. Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα