Ασφαλής χρήση στατινών με γενετικό τεστ!

Μια ειδική εξέταση που θα δείχνει αν οι ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρές παρενέργειες ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Dundee δημιούργησαν ένα γενετικό τεστ που πιστεύουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη αυτών των παρενεργειών, ώστε οι ασθενείς να μην αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, οι μέθοδοι που υπάρχουν σήμερα για τις αλληλουχίες του γονιδιώματος δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να εντοπίσουν βιοδείκτες που δείχνουν με ακρίβεια αν ο ασθενής που παίρνει στατίνες είναι ασφαλής ή όχι. Ετσι, εντοπίζοντας τους γενετικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση των παρενεργειών, οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν τη νέα εξέταση, η οποία προβλέπει με ακρίβεια την αντίδραση του οργανισμού τους έπειτα από τη χορήγηση των φαρμάκων.

Μάλιστα, αυτό θα τους βοηθήσει να χορηγούν σαφώς πιο αποτελεσματικές θεραπείες για κάθε ασθενή. «Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο της γενετικής έρευνας κατά το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας τη χαρτογράφηση των αλληλουχιών του γονιδιώματος. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να διαπιστώσουμε αν οι ασθενείς που παίρνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν προδιάθεση για τέτοιες αντιδράσεις» είπε στην «Daily Mail» ο επικεφαλής της επιστημονική ομάδας, καθηγητής Κόλιν Πάλμερ.

Συχνά οι παρενέργειες που προκαλούν οι στατίνες είναι τόσο σοβαρές, που πολλοί ασθενείς εγκαταλείπουν τη θεραπεία. «Οι στατίνες είναι τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών προβλημάτων, όμως πρέπει να χορηγούνται με καλύτερο τρόπο» είπε ο καθηγητής Πάλμερ. «Ενας πολύ μεγάλος αριθμός των ασθενών που λαμβάνουν στατίνες υποφέρει από σοβαρές παρενέργειες, με αποτέλεσμα αυτοί να σταματούν τη θεραπεία και, ακόμα χειρότερα, να κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν προβλήματα που προκαλούνται από τα καρδιακά νοσήματα».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η νέα εξέταση θα αρχίσει να γίνεται ευρέως στα νοσοκομεία και ότι θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία νέων θεραπειών για όσους πάσχουν από καρδιολογικά προβλήματα.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα