Υπό κατάληψη 250 σχολεία σε όλη την Ελλάδα

Μπορεί από χθες οι καθηγητές να βρίσκονται στις θέσεις τους, όμως σε περίπου 250 σχολεία σε όλη τη χώρα «απουσιάζουν» οι μαθητές, οι οποίοι συνεχίζουν τις καταλήψεις. Ενδεικτικά, περισσότερα από 70 γυμνάσια και γενικά και επαγγελματικά λύκεια έχουν βάλει λουκέτο στην Αττική, 44 στη Θεσσαλονίκη, 20 στην Κρήτη και τη Λάρισα, 22 στην Πάτρα και 10 στη Μεσσηνία. Στη Λαμία, επίσης, όλα τα λύκεια, εκτός από ένα, τελούν υπό κατάληψη, ενώ και στα Ιωάννινα μεγαλώνει το κύμα καταλήψεων σε όλο και περισσότερα σχολεία, στα οποία δεν πραγματοποιούνται μαθήματα, με το Συντονιστικό να έχει αποφασίσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων την επόμενη εβδομάδα. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στο Λύκειο Ζωσιμαίας στην Ηπειρο, οι μαθητές δεν προχωρούν σε κατάληψη αλλά σε αποχή.

Μέχρι στιγμής τα παιδιά δεν φαίνεται να πτοούνται από την υπαναχώρηση των καθηγητών, αλλά ούτε και από το Προεδρικό Διάταγμα που προετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας και στο οποίο προβλέπεται ότι «στα σχολεία που γίνεται κατάληψη, διάρκειας πάνω από τρεις ημέρες, θα παρατείνεται αντίστοιχα το διδακτικό έτος». Βεβαίως, παρόμοια Υπουργική Απόφαση είχε εκδοθεί και το 2011 λόγω του κύματος καταλήψεων αλλά δεν είχε υλοποιηθεί ποτέ, αφού κρίθηκε ότι είχε καλυφθεί η διδακτέα ύλη κατά τη διάρκεια του έτους.

Την ίδια ώρα, την κατάσταση στα χέρια τους φαίνεται ότι επιχείρησαν να πάρουν οι διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ορισμένων περιοχών. Σύμφωνα με καταγγελίες, προσπαθούν να επιβάλλουν τη μετακίνηση μαθητών και καθηγητών από γυμνάσια και λύκεια που βρίσκονται υπό κατάληψη σε γειτονικά, προκειμένου να πραγματοποιούνται απογευματινά μαθήματα. Τελικά, οι αντιδράσεις από μαθητές αλλά και τους γονείς τους, σε μερικές περιπτώσεις, έχουν ανατρέψει αυτό το σχέδιο. Επιπλέον, το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών κάλεσε τις τοπικές ενώσεις σε συνεργασία με τους γονείς «να περιφρουρήσουν τις κινητοποιήσεις των μαθητών».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα