Fast track κατά της γραφειοκρατίας με κίνηση Κυριάκου

Πρωτοβουλίες για την απλούστευση των διαδικασιών και τη βελτίωση του κανονιστικού περιβάλλοντος λαμβάνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας των διοικητικών υποθέσεων, την επιτάχυνση του διοικητικού έργου, τη μείωση του διοικητικού κόστους και της γραφειοκρατίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς που αυτή (σ.σ.: η γραφειοκρατία) προκαλεί.

Ετσι, με Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και οι κατά περίπτωσιν αρμόδιοι υπουργοί περιορίζονται ή και καταργούνται συναρμοδιότητες υπουργών, που προβλέπονται από τη νομοθεσία, για την έκδοση ατομικού ή κανονιστικού χαρακτήρα διοικητικών πράξεων.

Μάλιστα, με αφορμή το Π.Δ., ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση για την απλούστευση των διαδικασιών στην έκδοση διοικητικών πράξεων είναι μία από αυτές. Το Δημόσιο αναζωογονείται και αναδιαρθρώνεται. Είμαι βέβαιος ότι μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα για τη χώρα μας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην έξοδο από την κρίση».

Με το εν λόγω Π.Δ. ένας μεγάλος αριθμός διοικητικών πράξεων (συνολικά 27 περιπτώσεις) δεν απαιτεί πλέον την υπογραφή περισσότερων υπουργών, αποσαφηνίζοντας με τον τρόπο αυτό και τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων κατά περίπτωσιν υπουργείων.

Ο αριθμός μείωσης των αναγκαίων υπογραφών προσεγγίζει τις 150.

Παράλληλα, μειώνονται ο χρόνος έκδοσης των πράξεων αυτών και το διοικητικό κόστος, παρέχοντας καλύτερες υπηρεσίες τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται, αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται η επιτελική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται ταυτόχρονα με την εξέλιξη του προγράμματος συνεργασίας που έχει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την άρση των διοικητικών βαρών.

Ενδεικτικά, ορισμένες περιπτώσεις περιορισμού αρμοδιοτήτων υπουργών είναι οι ακόλουθες:

1. Επίσπευση της διαδικασίας συγκρότησης των ειδικών επιτροπών που γνωμοδοτούν για την ιδιότητα ομογενών προερχόμενων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, με την κατάργηση της αρμοδιότητας του υπουργείου Εξωτερικών να υπογράφει την ΚΥΑ που εκδίδεται για τον σκοπό αυτό.

2. Επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης του θετικού καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων με την κατάργηση της αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας να υπογράφει την ΚΥΑ που εκδίδεται για τον σκοπό αυτό.

Ν. Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα