Ενας αγνός πνευματικός άνθρωπος. Ενας ταλαντούχος δημιουργός που ζούσε μονάχα για την ποίηση. Ενας ανένταχτος λογοτέχνης που δεν μπήκε ποτέ του σε «καλούπι». Στον Γιώργο Σαραντάρη, σε έναν από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της γενιάς του ’30 είναι αφιερωμένη η έκθεση που ξεκινά σήμερα στο Λεωνίδιο, στον Πύργο Τσικαλιώτη, ένα επιβλητικό αρχοντικό του 18ου αιώνα. Μια παρουσίαση η οποία για πρώτη φορά φορά δείχνει στο ευρύ κοινό συγκεντρωμένα τα χειρόγραφα του πρόωρα χαμένου ποιητή, κείμενα, επιστολές αλλά και αντικείμενά του σε μια προσπάθεια να «φωτιστεί» η πολυδιάστατη προσωπικότητα ενός βαθιά ιδεαλιστή δημιουργού.
«Ηταν ένας πραγματικός ποιητής, ένας ανεπιτήδευτος άνθρωπος» σχολιάζει στη «δημοκρατία» ο επιμελητής της έκθεσης, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου για τον λογοτέχνη «Γιώργος Σαραντάρης. Ο άνθρωπος, ο ποιητής, ο διανοούμενος» Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος. «Δεν θέλησε να μπει ποτέ στα ποιητικά σαλόνια και τα κυκλώματα» λέει.
Στην ενδιαφέρουσα έκθεση που γίνεται στο Λεωνίδιο, από όπου καταγόταν ο στοχαστής, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στο πλέγμα του πλούσιου -παρά τη σύντομη διάρκεια της ζωής του- έργου του αλλά και να «βουτήξει» στα βαθιά νερά του ιδιωτικού του βίου. Μια ζωή που ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη, συνεχίστηκε στην Ιταλία και κατέληξε στην πολυαγαπημένη του Ελλάδα.
«Στην πρώτη ενότητα θα δούμε 20 επιστολές και ποιήματα ομοτέχνων του που εστάλησαν σε εκείνον», τονίζει ο κ. Παπαθανασόπουλος, «όπως ένα γράμμα του Γιάννη Σκαρίμπα, ο οποίος τον θαύμαζε πολύ. Και δεν ήταν ο μόνος, αφού και ο Οδυσσέας Ελύτης τού είχε αφιερώσει ένα έργο του. Ακόμη ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η επιστολή του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη με τον οποίο έκαναν φιλοσοφικές συζητήσεις. Ο Σαραντάρης μάλιστα προσπαθούσε να τον βοηθήσει να μπει στους λογοτεχνικούς κύκλους της Αθήνας».
Η δεύτερη θεματική περιλαμβάνει σκέψεις και ποιήματα του ίδιου του ποιητή, όπως ένα κείμενό του για τον Κωνσταντίνο Καβάφη, ενώ στην τρίτη ενότητα εκτίθενται παλιές φωτογραφίες από όλο το έπος της ζωής του. «Ακολουθούν οι εκδόσεις των βιβλίων του αλλά και τα κείμενα που είχε γράψει για σημαντικά περιοδικά της εποχής καθώς και τα βιβλία που είχε στο δωμάτιό του στο ορεινό χωριό Μονταπόνε της Ιταλίας» αναφέρει ο δημοσιογράφος, ο οποίος ταξίδεψε ως τη γειτονική χώρα για να επισκεφθεί το αρχοντικό όπου διέμενε ο Σαραντάρης. Μαζί του ήταν και ο εξάδελφος του ποιητή Παναγιώτης, στον οποίον άλλωστε ανήκει και όλο αυτό το πλούσιο αρχείο.
«Ηταν ένας αδικημένος και ξεχωριστός λογοτέχνης. Νομίζω ότι του το χρωστάμε να ασχοληθούμε μαζί του και να αποκαλύψουμε τον πλούτο του ποιητικού του μεγαλείου» σημειώνει ο δημοσιογράφος.
Στην πρώτη γραμμή του Αλβανικού μετώπου
Σε περίοπτη θέση στο επιβλητικό αρχοντικό βρίσκεται και το γραφείο του μαζί με το δίπλωμά του, το βιβλιάριο σπουδών του αλλά και την πτυχιακή του εργασία. Πίνακες με θέμα την ιστορία των προγόνων του είναι ακόμη κρεμασμένοι στους τοίχους. «Αν και διέμενε με την οικογένειάτου στην Ιταλία, ποτέ δεν έπαψε να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα. Ολοι τους συνέχιζαν να μιλούν ελληνικά στο σπίτι και γνώριζαν να γράφουν. Μάλιστα, όταν έπρεπε να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία, ήρθε στη χώρα μας όπου τελικά παρέμεινε ως τον θάνατό του το 1941» σημειώνει ο κ. Παπαθανασόπουλος. Η παρουσία του στην πρώτη γραμμή του αλβανικού μετώπου στον πόλεμο του ’40 ήταν καθοριστική. Ο αδύνατος ποιητής με τη μεγάλη μυωπία αρρώστησε από τύφο και τελικά πέθανε στην Αθήνα σε ηλικία μόλις 33 ετών.
Info: Η έκθεση με τα χειρόγραφα του Γιώργου Σαραντάρη ξεκινά σήμερα στο Λεωνίδιο στον Πύργο Τσικαλιώτη και θα διαρκέσει ως το Σάββατο 5 Οκτωβρίου.
Γιώτα Βαζούρα