Καρχαρίας (!) κατά του καρκίνου

Εναν απρόσμενο σύμμαχο για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού πιστεύουν ότι βρήκαν επιστήμονες στη Σκοτία, οι οποίοι ανακάλυψαν έναν τύπο αντισώματος που μπλοκάρει την ανάπτυξη του καρκίνου και βρίσκεται μόνο στο αίμα του καρχαρία.Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Αμπερντιν έχουν ξεκινήσει ήδη τις έρευνες για τα συγκεκριμένα αντισώματα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν την ικανότητα να μπλοκάρουν τη δράση των μορίων HER2 και HER3 που βρίσκονται στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων. Η συνεργασία αυτών των δύο μορίων ευθύνεται για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων που στέλνουν τα σχετικά σήματα.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην ανακοίνωσή τους, τα αντισώματα IgNAR που βρίσκονται στο αίμα του καρχαρία μπορεί να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε να αποτρέπεται η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Helen Dooley, «τα αντισώματα IgNAR παρουσιάζουν ενδιαφέρον επειδή συνδέονται σε ιούς, παράσιτα κ.λπ., με πολύ διαφορετικό τρόπο από ό,τι τα αντισώματα που βρίσκονται στον ανθρώπινο οργανισμό». Κι αυτό γιατί η περιοχή με την οποία προσκολλώνται σ’ αυτά είναι πολύ μικρή, με αποτέλεσμα να φτάνουν σε σημεία στα οποία τα ανθρώπινα αντισώματα δεν χωρούν.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να εκμεταλλευθούμε αυτήν την πρωτότυπη ιδιότητα των αντισωμάτων IgNAR και να τη χρησιμοποιήσουμε για να σταματήσουμε τη δράση των μορίων HER2 και HER3, που βοηθούν τον καρκίνο του μαστού να αναπτυχθεί» είπε η δρ Dooley στην «Daily Telegraph».

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι έρευνες που έχουν ήδη ξεκινήσει και θα έχουν διάρκεια τριών ετών αποτελούν μόνο το πρώτο βήμα μιας πολύ μακράς διαδικασίας, η οποία ωστόσο φαίνεται ότι θα τους οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την καταπολέμηση της ασθένειας. Οι έρευνες χρηματοδοτούνται από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Association for International Cancer Research, η οποία χρηματοδοτεί έρευνες για τον καρκίνο που γίνονται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αυτή τη στιγμή έχει υπό εξέλιξη 185 προγράμματα.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα