«Μαγείρεμα» με master chef την τρόικα και μετρ τον Χρήστο Σταϊκούρα!

Πρωτογενές πλεόνασμα με λογιστικά τεχνάσματα και άλλου είδους «μαγειρέματα» στην απεικόνιση των στοιχείων για τα έσοδα και τις δαπάνες του κράτους προσπαθεί να παρουσιάσει στους πολίτες (ανεπιτυχώς για την ώρα) η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έχοντας μάλιστα την άδεια της τρόικας!Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει έρθει εδώ και πολλούς μήνες σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών για την τεχνητή «ωραιοποίηση» των στοιχείων του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε στο τέλος του τρέχοντος έτους να εμφανιστεί πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι αλχημείες αυτές αποτυπώνονται στο Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης (ΤΜΣ), ένα τεχνικό κείμενο που συνοδεύει τα κυρίως κείμενα του Μνημονίου, τα οποία συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας τον περασμένο Ιούλιο. Στο τεχνικό μνημόνιο, που υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, προσδιορίζονται ποιες συγκεκριμένες κατηγορίες εσόδων και δαπανών θα εξαιρούνται και ποιες θα λαμβάνονται υπόψη κατά τον προσδιορισμό του «ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης» και του «πρωτογενούς αποτελέσματος της Γενικής Κυβέρνησης», των δύο βασικών δημοσιονομικών μεγεθών που παρακολουθούνται από την κυβέρνηση και την τρόικα προκειμένου να αξιολογηθεί η πορεία υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση και η τρόικα έχουν συμφωνήσει:

1) Nα μην καταγραφούν στο έλλειμμα και το πρωτογενές αποτέλεσμα του Προϋπολογισμού του έτους 2013 όσες πληρωμές επιστροφών φόρου αφορούν αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στις ΔΟΥ όλης της χώρας πριν από τον Σεπτέμβριο του 2012. Εξαιτίας της αλχημείας αυτής, τα ποσά τα οποία αφαιρούνται ως διά μαγείας από το έλλειμμα του 2013 εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 644.000.000 ευρώ!

2) Nα συμπεριληφθούν στα έσοδα του Προϋπολογισμού του 2013 οι εισπράξεις της πέμπτης δόσης του χαρατσιού στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μέσω της ΔΕΗ τον Μάρτιο του 2014! Με το πρωτοφανές αυτό τρικ, το οποίο ισοδυναμεί με… «ξεχείλωμα» του έτους 2013 έως τον Μάρτιο του 2014, τα έσοδα της πέμπτης δόσης από το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) του 2013, τα οποία υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 350.000.000 ευρώ, αν και θα εισπραχθούν από τη ΔΕΗ τον Μάρτιο και θα μεταφερθούν στα δημόσια ταμεία περί τον Απρίλιο ή Μάιο, θα θεωρηθούν έσοδα του 2013!

Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι και επιθυμία της τρόικας και, γενικά, των δανειστών, ώστε να παρουσιάσει η πολιτική τους μια επιτυχία και να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να επιμείνουν στην ίδια πολιτική, αλλά και για να πείσουν τους πολίτες των χωρών της ευρωζώνης ότι το πρόγραμμα αποδίδει και, εάν χρειαστεί νέα δανειακή βοήθεια, να «περάσει» χωρίς σοβαρές αντιστάσεις.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και η τρόικα, στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική του Μνημονίου αποδίδει, δεν δίστασαν να συμφωνήσουν λογιστικές αλχημείες που μειώνουν το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης τόσο πολύ, ώστε σχηματίζεται πρωτογενές πλεόνασμα!

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταβάλλει συστηματική προσπάθεια προκειμένου να παραπλανήσει τους Ελληνες πολίτες, εμφανίζοντας ένα εντυπωσιακό μέγεθος πρωτογενούς πλεονάσματος, που είναι εξ ολοκλήρου προϊόν δημιουργικής λογιστικής.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσπαθεί με λογιστικά τρικ, όπως ο συνυπολογισμός εκτάκτων εσόδων που δεν «μετράνε» στο τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και η μη καταβολή δαπανών που έχουν προϋπολογιστεί, να αποκρύψει τη δεινή κατάσταση στην οποία εξακολουθούν να βρίσκονται τα οικονομικά του ελληνικού κράτους και να πείσει την κοινή γνώμη ότι ο κρατικός Προϋπολογισμός εμφανίζει… πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή ότι τα έσοδα του κράτους είναι περισσότερα από το άθροισμα των πρωτογενών δαπανών και των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ισχυρίζεται ότι, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο κρατικός Προϋπολογισμός παρουσίασε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2013 πρωτογενές πλεόνασμα 2,861 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,414 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012 και έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,496 δισ. ευρώ στο φετινό οκτάμηνο!

Τι προσθέτουν και ποιες δαπάνες ξεχνούν

Η διαμόρφωση του ελλείμματος του κρατικού Προϋπολογισμού στο πολύ χαμηλό επίπεδο των 2,5 δισ. ευρώ και ο σχηματισμός πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2,861 δισ. ευρώ οφείλονται:

1) Στον συνυπολογισμό έκτακτων εσόδων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν λόγω της μεταφοράς στη χώρα μας των αποδόσεων που είχαν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Τα έσοδα αυτά όμως δεν «μετρούν», δηλαδή δεν λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση την οποία πραγματοποιεί η τρόικα στην εκτέλεση του κρατικού Προϋπολογισμού!

2) Στη μη καταβολή δαπανών συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που είχαν προβλεφθεί να εκταμιευτούν για δημόσιες επενδύσεις.

3) Στη μη καταβολή οφειλόμενων επιστροφών φόρου, συνολικού ύψους 644.000.000 ευρώ.

4) Στη μη καταβολή πολυτεκνικών επιδομάτων, συνολικού ύψους 300.000.000 ευρώ.

5) Στη μη πληρωμή καταναλωτικών δαπανών, ύψους τουλάχιστον 400.000.000 ευρώ!

6) Στη μη πληρωμή επιδομάτων θέρμανσης, συνολικού ύψους 200.000.000 ευρώ.

Αν δεν συνυπολογίζονταν τα έκτακτα έσοδα από τα ομόλογα κι αν το Δημόσιο δεν είχε αρνηθεί να καταβάλει τις παραπάνω δαπάνες, τότε το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είχε ανέλθει στα 6,8 δισ. ευρώ (!) και, αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 2,861 δισ. ευρώ, θα είχε καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1,414 δισ. ευρώ!

Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα τα έσοδα του τακτικού κρατικού Προϋπολογισμού υστερούν κατά 1,05 δισ. ευρώ του στόχου που είχε τεθεί στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2013, καθώς διαμορφώθηκαν σε 30,515 δισ. ευρώ, ενώ ο Προϋπολογισμός προέβλεπε ότι θα έπρεπε να είχαν ανέλθει σε 31,564 δισ. ευρώ. Ειδικά τα φορολογικά έσοδα σημείωσαν υστέρηση 728.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 625.000.000 ευρώ ήταν η υστέρηση των εισπράξεων από άμεσους φόρους και 103.000.000 ευρώ ήταν η υστέρηση των εσόδων από τους έμμεσους φόρους.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα