Μπορεί η υγιεινή διατροφή να… εξαντλήσει τον οργανισμό; Σύμφωνα με επιστήμονες στις ΗΠΑ κάτι τέτοιο δεν είναι σπάνιο, αφού η ενέργεια που αποκτά ο οργανισμός δεν εξαρτάται μόνο από τις τροφές που καταναλώνει κανείς, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο τις καταναλώνει.
Σύμφωνα με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Tufts, κάποιος που δεν παραλείπει το πρωινό γεύμα, αλλά δεν το φτιάχνει με τις σωστές τροφές (π.χ. αποτελείται κυρίως από λευκό ψωμί) σίγουρα δεν έχει την ενέργεια που αποκτά κάποιος που προτιμά φρούτα, ξηρούς καρπούς και δημητριακά με διαλυτές φυτικές ίνες, όπως η βρόμη.
Το ίδιο ισχύει και για όσους περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα με άδειο στομάχι. Οπως τονίζουν οι επιστήμονες, κάθε φορά που περνούν δύο ώρες χωρίς να καταναλωθεί έστω μια μικρή ποσότητα τροφής, τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα πέφτουν, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η ενέργεια. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τροφές παρέχουν στον οργανισμό γλυκόζη, την οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός για τη μεταφορά της ενέργειας.
Για να παραμένουν τα επίπεδα της γλυκόζης σταθερά θα πρέπει να καταναλώνεται μικρή ποσότητα τροφής κάθε δύο ώρες και πολύ περισσότερο την πρώτη ώρα μετά την αφύπνιση, κατά τη διάρκεια της οποίας τα επίπεδα των σακχάρων βρίσκονται στο πιο χαμηλό ποσοστό τους.
Μειωμένα επίπεδα ενέργειας έχουν και όσοι δεν καταναλώνουν τα κατάλληλα λαχανικά, όπως λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι. Τα λαχανικά αυτά περιέχουν ισοθειοκυανάτες, ουσίες που ενεργοποιούν την πρωτεΐνη Nrf2, η οποία παράγει μιτοχόνδρια, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη μεταφορά της ενέργειας.
Τέλος, σημαντική μείωση της ενέργειάς τους αισθάνονται και όσοι αποφεύγουν εντελώς το κόκκινο κρέας, επειδή τους προκαλεί έλλειψη σιδήρου.
«Ο ανθρώπινος οργανισμός βασίζεται στην ενέργεια που παίρνει από τις τροφές, πράγμα που σημαίνει πως ό,τι καταναλώνει κανείς, σε συνδυασμό με το πώς και πότε το καταναλώνει, μπορεί είτε να τον τονώσει είτε να τον εξαντλήσει» ανέφερε η Jennifer Sacheck, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφολογίας στο πανεπιστήμιο Tufts.
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη