Και άτοκα δάνεια για φοιτητές!

Οικονομική «ανάσα» και διευκόλυνση αποκλειστικά και μόνο για… φοιτητές οι οποίοι θα μπορούν να λαμβάνουν άτοκα δάνεια προβλέπεται σε Προεδρικό Διάταγμα, που ήδη ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας. Στόχος είναι να βοηθηθούν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους, που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των σπουδών. Θα αφορά κυρίως -αλλά όχι μόνο- νέους που σπουδάζουν εκτός του τόπου κατοικίας τους, όπου το κόστος της φοίτησης είναι πιο «τσουχτερό».

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω ρύθμιση περιλαμβάνεται και στο νομοσχέδιο για την «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» και, συγκεκριμένα, στο άρθρο 40 που σχετίζεται με «Θέματα Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών». Οπως φαίνεται όμως, λόγω των κρίσιμων αλλαγών που επέφερε το νομοσχέδιο για το λύκειο και το εξεταστικό σύστημα, «υποβαθμίστηκε» η σημαντική διάταξη για τη χορήγηση άτοκων δανείων. Πηγές του υπουργείου Παιδείας σημειώνουν ότι η ρύθμιση θα φανεί χρήσιμη σε πολλές οικογένειες. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι δεν έχει δοθεί η απαραίτητη βαρύτητα μέχρι στιγμής τόσο λόγω του αναβρασμού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την επικείμενη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων όσο και επειδή δεν έχει ξεκινήσει ακόμα το χειμερινό εξάμηνο.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «στους προπτυχιακούς φοιτητές μπορούν να παρέχονται από τα ιδρύματα στα οποία φοιτούν, από το ακαδημαϊκό έτος 2013- 2014, άτοκα δάνεια και οικονομικές ενισχύσεις για την κάλυψη ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους με κριτήριο την ατομική ή οικογενειακή τους κατάσταση και την επίδοσή τους στις σπουδές». Αυτό σημαίνει ότι θα λαμβάνεται υπόψη τόσο η απόδοση των φοιτητών που αιτούνται το δάνειο όσο και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που δηλώνει η οικογένεια του ενδιαφερομένου ή ο ίδιος εφόσον εργάζεται.

Πάντως, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας προκειμένου να καθοριστούν σημαντικές λεπτομέρειες: Για παράδειγμα, η έκταση του δανείου ή της οικονομικής ενίσχυσης, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις χορήγησης.

Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο αν τα ίδια τα ιδρύματα θα αποκτήσουν ρόλο δανειοδότη ή εάν θα κληθούν να συνάψουν συμφωνίες με τράπεζες που θα παρέχουν τα άτοκα δάνεια στους φοιτητές τους.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα