Μάχη ελιγμών οι οποίοι θα εξαντλούν τα όρια του Συντάγματος και κινήσεις που θα παραπέμπουν σε σκάκι φαίνεται ότι θα δώσουν κυβέρνηση και Χρυσή Αυγή στην προσπάθεια να ακυρώσουν τις κινήσεις του αντιπάλου τους. Χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι η Χρυσή Αυγή έχει έτοιμη την απάντηση σε τυχόν πρωτοβουλία της Βουλής να παγώσει την παροχή βουλευτικής αποζημίωσης στους έξι βουλευτές που κρατούνται. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο, αν η Δικαιοσύνη αποφασίσει μέσα στην εβδομάδα την προφυλάκισή τους και η Βουλή διακόψει τη μισθοδοσία, τότε είναι πολύ πιθανό και οι έξι βουλευτές να παραιτηθούν.
Θα ορκιστούν
Το νέο και ιδιαιτέρως ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο είναι ότι οι επιλαχόντες τους δεν θα παραιτηθούν και αυτοί αλλά θα ορκιστούν κανονικά βουλευτές στη θέση των παραιτηθέντων. Ετσι η Χρυσή Αυγή θα έχει ξανά 18 βουλευτές στη Βουλή, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη μάλιστα να μην μπορεί να παγώσει τη μισθοδοσία τους αφ’ ης στιγμής οι νεοορκισθέντες βουλευτές δεν θα κατηγορούνται για τίποτα. Προφανής στόχος δεν θα είναι άλλος από την απόπειρα της Χρυσής Αυγής να αποσυνδέσει τις δικαστικές εξελίξεις με τις πολιτικές και το κόμμα να συνεχίσει την πορεία του, όσο και αν αυτό φαίνεται αυτήν τη στιγμή αδύνατο υπό το φως των αποκαλύψεων.
Οσον αφορά τους επιλαχόντες, στην περίπτωση που το ανωτέρω σενάριο επιβεβαιωθεί, αυτοί θα προέρχονται από την Α’ και Β’ Αθηνών, από την Εύβοια, από την Περιφέρεια Αττικής, από τη Β’ Πειραιώς αλλά και από τη λίστα του Επικρατείας.
Οι «νέοι»
Πιο συγκεκριμένα, τη θέση του γ.γ. της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου στην Α’ Αθηνών θα καταλάβει ο κ. Ι. Βούλδης, ο οποίος μάλιστα είχε εκλεγεί στις περσινές εκλογές του Μαΐου αλλά δεν επανεξελέγη στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας πρώτος επιλαχών του Χρήστου Παππά είναι ο Βοιωτός Επαμεινώνδας Ανυφαντής. Στη Β’ Αθηνών τη θέση του κ. Παναγιώταρου θα καταλάβει ο κ. Μιχαήλ Γιαννόγκωνας, ενώ στη Β’ Πειραιώς τη θέση του Γιάννη Λαγού θα καταλάβει ως πρώτος αναπληρωματικός ο Μ. Παπαδημητρίου (δεύτερος αναπληρωματικός ο πυρηνάρχης της οργάνωσης της Νίκαιας Γ. Πατέλης). Στην Εύβοια τη θέση του κ. Νίκου Μίχου θα καταλάβει ο Ευάγγελος Μπαρμπούρης, ενώ στην Περιφέρεια Αττικής πρώτη αναπληρωματική για τη θέση του Ηλία Κασιδιάρη είναι η κυρία Μαρία Κατάτση.
Από εκεί και πέρα, αν στη Χρυσή Αυγή αποφασίσουν να συνεχίσουν κανονικά στη Βουλή, τότε θα πρέπει να υπάρξει αντικατάσταση και σε επίπεδο κοινοβουλευτικών αξιωμάτων, αφού θα μείνουν «ορφανές» οι θέσεις του προέδρου Κ.Ο. αλλά και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.
Γ. Λυκουρέντζος