Τραβάει τα άκρα το υπουργείο Παιδείας με νέα αναφορά του στον Αρειο Πάγο για το θέμα της διαθεσιμότητας των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων που εργάζονται σε οκτώ ΑΕΙ. Μετά το πρόσφατο αίτημα να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις από τη μη λειτουργία των πανεπιστημίων, κατέθεσε νέα αναφορά στις εισαγγελικές Αρχές για την άρνηση των ιδρυμάτων «να συντάξουν τους πίνακες συνδρομής κριτηρίων σε ψηφιακή μορφή, σύμφωνα με ενιαίο λογισμικό που παρέχει για τον σκοπό αυτόν το ΑΣΕΠ». Οι πρυτανικές Αρχές και το διοικητικό προσωπικό, που για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα έχει προχωρήσει σε πενθήμερη επαναλαμβανόμενη απεργία, αρνούνται να καταχωρίσουν τα στοιχεία των εργαζομένων για να αποφασιστεί ποιοι από αυτούς θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Από την πλευρά τους, τα οκτώ ΑΕΙ κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας τις αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής της εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα. Ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Γιάννης Μυλόπουλος τόνισε ότι «καταφεύγουμε στη Δικαιοσύνη, που είναι η τελευταία μας ελπίδα για τη διασφάλιση της συνταγματικής νομιμότητας». Σε κάθε περίπτωση, τα μαθήματα για το νέο χειμερινό εξάμηνο θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα στα περισσότερα ιδρύματα, παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής των πρωτοετών φοιτητών.
Ενδεικτικό της κατάστασης, πάντως, που επικρατεί με την επικείμενη διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικών υπαλλήλων είναι το γεγονός ότι στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα απομείνει ένας εργαζόμενος, ο οποίος θα πρέπει να εξυπηρετεί 3.900 φοιτητές. Η συγκεκριμένη σχολή έχει 3.000 εγγεγραμμένους προπτυχιακούς φοιτητές και 900 μεταπτυχιακούς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στη διοικητική της λειτουργία.
Εύη Πανταζοπούλου