Αδειασε τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο Γεργκ Ασμουσεν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, καθώς δήλωσε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί το επόμενο έτος ένα επιπλέον ποσό που θα κινείται ανάμεσα στα 5 με 6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότησή της και όχι 4 δισ., όπως είχε υποστηρίξει ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών. Το μέλος της ΕΚΤ σημείωσε επίσης ότι το χρηματοδοτικό κενό του 2014 θα διαμορφωθεί ανάλογα με το πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζει η Ελλάδα. Ωστόσο, ο Ασμουσεν απέκλεισε νέα βοήθεια από την ΕΚΤ, ενώ επισήμανε ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να μετακυλίσει τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να κλείσουμε το χρηματοδοτικό κενό και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γίνει αυτό με μετακύλιση ομολόγων ή με κάποιον άλλον τρόπο που θα οδηγεί σε νομισματική χρηματοδότηση, αυτό δεν είναι δυνατό για την ΕΚΤ και για ολόκληρο το ευρωσύστημα» υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ομως ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που είχε δώσει νωρίτερα είχε προανήγγειλε διπλό σχέδιο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού του 2014 με μετακύλιση ομολόγων της ΕΚΤ και «ανακύκλωση» των ομολόγων Αλογοσκούφη που λήγουν φέτος.
Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι, όπως είχε γράψει πρώτη η «κυριακάτικη δημοκρατία», παρουσιαζόταν από το υπουργείο Οικονομικών ως ύστατη λύση για το θέμα της Ελλάδας το ομόλογο των 50 ετών, το οποίο εμφανιζόταν σαν σωτηρία, αν και αποτελούσε ουσιαστικά ένα νέο Μνημόνιο μακράς διάρκειας. Ο Ασμουσεν, όμως, με τις δηλώσεις του παγώνει στην πραγματικότητα αυτό το σχέδιο.
Μετά τη λήξη του Eurogroup, πάντως, ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα τεθούν επί τάπητος τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες της χώρας μας, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι η Ελλάδα «αγωνίζεται να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα», αλλά ότι η μεταρρυθμιστική διαδικασία έχει πολύ δρόμο μπροστά της. «Η Ελλάδα ποτέ δεν είναι εύκολη υπόθεση» είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, υπογράμμισε ότι είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί εάν η Ελλάδα χρειαστεί επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα και ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει στήριξη στο Eurogroup για “κούρεμα” του ελληνικού χρέους».

