Χωρίς αφορολόγητο οι μεταβιβάσεις για την πρώτη κατοικία

Πρόταση-σοκ για περικοπή ή ακόμη και πλήρη κατάργηση των αφορολόγητων ορίων που ισχύουν στη φορολογία μεταβιβάσεων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να ρεφάρει τη χασούρα από τον φόρο ακινήτων!


Αυτό το νέο φοροεισπρακτικό μέτρο προτείνεται να επιβληθεί ταυτόχρονα με τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων από το σημερινό 8%-10% στο 3%, για να αναπληρωθεί η όποια απώλεια εσόδων προκύψει από τη συγκεκριμένη μείωση!

Οι τροϊκανοί έχουν ζητήσει εδώ και δύο χρόνια -ατύπως- την κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών που ισχύουν στην ελληνική φορολογική νομοθεσία, με πρόσχημα την απλοποίηση των διατάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εναλλακτικές εισηγήσεις προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα είναι πλήρης κατάργηση όλων των αφορολόγητων ορίων ή μείωση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με αγορά, δωρεά, γονική παροχή ή κληρονομιά κατά 50.000 ευρώ, ώστε να διαμορφωθούν στα 150.000 ευρώ από 200.000 ευρώ που είναι σήμερα για κάθε άγαμο φορολογούμενο και στις 200.000 από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα για κάθε έγγαμο.

Στα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα περιλαμβάνονται και τα εξής:

1. Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Η κυβέρνηση δεν δέχεται οριζόντιες περικοπές, την ώρα που η τρόικα ζητεί «μαχαίρι» σε κύριες συντάξεις των λεγόμενων «ευγενών ταμείων», σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, και επίσης σε μισθούς και συντάξεις των στρατιωτικών.

2. Μέτρα του υπουργείου Εργασίας για την τόνωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής ύψους 800.000.000 ευρώ. Η τρόικα αποδέχεται όφελος 600.000.000 ευρώ από αυτά τα μέτρα.

3. Αύξηση των φορολογικών εσόδων. Η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα της τάξης των 300.000.000 ευρώ μέσω των τεχνικών που θα αναπτύξει ο Χ. Θεοχάρης. Ομως η τρόικα αμφισβητεί ευθέως τον στόχο.

4. Αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλα τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, με στόχο να υπάρξει ωφέλεια 60.000.000 ευρώ.

5. Αντιμετώπιση αποκλίσεων στις δαπάνες των εποπτευόμενων φορέων των υπουργείων 100.000.000 ευρώ.

6. Νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών (ιδίως σε Υγεία, Παιδεία) 40.000.000 ευρώ.

7. Nέο «ψαλίδισμα» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για να καλυφθεί το κενό των 250.000.000 – 400.000.000 ευρώ, κάτι που όμως δεν αποδέχεται η τρόικα.

8. Αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ. Παραμένει η διαφωνία, με την τρόικα να ζητεί λουκέτο και την κυβέρνηση αναδιάρθρωση εν λειτουργία.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα