Μηχανικοί: Τα τέσσερα μηνύματα της κάλπης!

Αποτελέσματα με πολλαπλά μηνύματα έκρυβε η κάλπη στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στην οποία προσήλθαν και ψήφισαν τόσο η σύζυγος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά Γεωργία όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.


Μήνυμα πρώτο:

Στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας το ενωτικό ψηφοδέλτιο, που σχηματίστηκε έπειτα από 13 χρόνια για πρώτη φορά, βγήκε πρώτο, διατηρώντας αθροιστικά τις δυνάμεις της. ΔΚΜ και ΔΚΜ-ΔΑΠ είχαν συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές 20,5% και 6,3%, αντίστοιχα, ενώ το νέο σχήμα με την ονομασία ΔΚΜ Ανανέωση Πρωτοπορία συγκέντρωσε 26,39%. Οι Πολ. Ακριτίδης, αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Θεοδωράκης, πρόεδρος της «Βουλής των μηχανικών» και Κ. Κουρνιώτης, μέλος της διοίκησης του ΤΕΕ, θεωρούνται από τους πρωταγωνιστές της παράταξης.

Μήνυμα δεύτερο:

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, που στις προηγούμενες εκλογές είχε οδηγήσει την ΠΑΣΚ Μηχανικών σε πρωτιά με ποσοστό 29,6%, αυτή τη φορά κατέβηκε ως επικεφαλής μιας νέας διευρυμένης παράταξης, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών (ΔΗΣΥΜ). Σε αυτή συμμετείχαν εκτός από την ΠΑΣΚ δυνάμεις από την Κεντροαριστερά και τη ΔΗΜ.ΑΡ. με εκπρόσωπο τον Χάρη Πεπόνη, τον χώρο της οικολογίας με εκπρόσωπο την Ιωάννα Κοντούλη, των μηχανικών της αγοράς και του κατασκευαστικού τομέα με εκπρόσωπο τον Μάρκο Σιούνα. Παρά την κινητοποίηση, ήρθε δεύτερος με 23,05%.

Μήνυμα τρίτο:

Ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά κατέβηκε με κομματικό ψηφοδέλτιο, τη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών, ανατρέποντας τις συναινετικές τακτικές του παρελθόντος, που με σχετικά μικρά ποσοστά είχαν δώσει στην ανανεωτική Αριστερά δύο από τους μακροβιότερους προέδρους του ΤΕΕ, τους Κ. Λιάσκα και Γ. Αλαβάνο. Επικεφαλής της νέας παράταξης ήταν η Μπέτυ Πέρκα, πλαισιωμένη από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Μηχανικών του Δημοσίου Π. Μούζιο και τον εκπρόσωπο της Διεθνούς Ενωσης Αρχιτεκτόνων Ν. Φυντικάκη. Παρά την κινητοποίηση που έγινε, ήρθε τρίτος με ποσοστό μόλις 10,92%.

Μήνυμα τέταρτο:

Το ΚΚΕ με τη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών από το 5,7% των προηγούμενων εκλογών πήγε στο 6,94%.

Η πολυσυλλεκτική παράταξη των Ελεύθερων Επαγγελματιών Μηχανικών (ΕΛΕΜ) από το 6,3% βρέθηκε στο 9,38%.

Υψηλά ποσοστά συγκέντρωσαν και τα ψηφοδέλτια που στήριξαν συνιστώσες της Αριστεράς και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 5,69% το ένα και 3,53% το άλλο.

Πολύ χαμηλό ήταν το ποσοστό των  Μηχανικών Ενάντια στην Κρίση, που πρόσκειται στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που συγκέντρωσε μόλις 0,65%.

 Τέλος, μεγάλη ήταν η αποχή, αφού από τους 106.000 μηχανικούς σε όλη την Ελλάδα ψήφισαν μόνο οι 32.413.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα