Ολα όσα (δεν) είπε ο Βρούτσης για τις συντάξεις

Εξερχόμενος χθες του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωνε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Την ίδια στιγμή η τρόικα πιέζει για να πραγματοποιηθούν περικοπές έως 10% στις συντάξεις των ευγενών Ταμείων, ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί περικοπές έως 30% σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ που θα ισχύσουν από την 1/1/14 και μετά. Το άλλο «μεγάλο αγκάθι» στη ζώνη ευθύνης του Γιάννη Βρούτση είναι οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, για την απελευθέρωση των οποίων πιέζει ανηλεώς η τρόικα, όπως επιβεβαιώνουν ανεπίσημα τα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας. Αναφορικά με τις συντάξεις πρώην ΔΕΚΟ (Ολυμπιακή Αεροπορία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ) και τραπεζών, η μνημονιακή υποχρέωση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των Ταμείων αυτών στα επίπεδα του ΙΚΑ δημιουργεί τον κίνδυνο να προχωρήσει το σενάριο για μειώσεις που μπορεί να φτάσουν έως και το 10%. Ο κ. Βρούτσης, με χθεσινές δηλώσεις του, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί γι’ αυτό το ζήτημα και έχει πει ότι ζήτημα μείωσης μισθών και συντάξεων δεν το συζητάμε». Επισήμανε δε ότι με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή «εξοικονομούνται πάρα πολλά χρήματα και έτσι λύνεται ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού». Η τρόικα όμως θεωρεί ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στα επίπεδα του ΙΚΑ θα προκαλέσει ένα κενό από μείωση εσόδων, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 100.000.000 ευρώ. Ετσι, για να καλυφθεί η συγκεκριμένη απόκλιση, έχει προταθεί να υπάρξει νέα μείωση στις κύριες συντάξεις για ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Δεδομένες πρέπει να θεωρούνται και οι περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Ειδικά για τα εφάπαξ βοηθήματα του Δημοσίου, η εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου από 1/1/14 θα οδηγήσει σε υποχώρηση των εφάπαξ έως και 30%. Η προϋπόθεση να μην παράγονται από το νέο έτος ελλείμματα από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) οδηγεί σε νέες μειώσεις εφάπαξ, αμέσως με την έλευση της νέας χρονιάς. Στο σκέλος των επικουρικών συντάξεων, ο αντίστοιχος μαθηματικός τύπος πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από 1/7/14 και μετά. Υπάρχει η δέσμευση να μην δημιουργούνται ελλείμματα, ειδικά από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που χορηγεί περίπου το 85% των επικουρικών συντάξεων. Εως το τέλος του 2013 η εκτίμηση που υπάρχει στο υπουργείο Εργασίας είναι ότι το ΕΤΕΑ θα καταγράψει έλλειμμα ύψους 300.000.000 ευρώ. Εάν δεν παρθούν μέτρα, το έλλειμμα το 2014 αναμένεται να φτάσει τα 400.000.000 ευρώ. Η τρόικα γνωρίζει όλες αυτές τις παραμέτρους και επιθυμεί μείωση δαπανών, που ισοδυναμεί με περικοπή επικουρικών συντάξεων έως 30%, για να μπορέσει το ΕΤΕΑ να συνεχίσει να χορηγεί συντάξεις, χωρίς να δημιουργούνται ελλείμματα.

Γ. Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα