Πολιτιστικό ταξίδι στις γειτονιές της Αθήνας

Δράσεις ανάγνωσης, γνωριμίας με το λυρικό θέατρο, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και διαλόγου περιλαμβάνει το πολιτιστικό ταξίδι στις γειτονιές της Αθήνας που οργανώνεται από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος. Δύο χρόνια πριν από την ολοκλήρωση της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού, το οποίο θα φέρει τη σφραγίδα του ιδρύματος, το κοινό αρχίζει σταδιακά να έρχεται σε επαφή με τη φιλοσοφία του μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις δημιουργικότητας, τέχνης και λόγου.

Ηδη οι εκπρόσωποι του Τύπου πήραν χθες μια πρώτη γεύση από τις ενδιαφέρουσες δράσεις του προγράμματος, απολαμβάνοντας στο κεντρικό αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος ένα μέρος του «Ντον Τζοβάννι», της ομώνυμης όπερας του Μότσαρτ, σε μια παράσταση της Οπερας της Βαλίτσας της Λυρικής Σκηνής. Λίγο νωρίτερα είχαν αφοσιωθεί στην ανάγνωση του διηγήματος του Κωσταντίνου Θεοτόκη «Πίστομα» από τον Σταύρο Ζουμπουλάκη, πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

«Το ταξίδι αυτό δεν μπορεί να έχει απλούς θεατές, παρά μόνο πολίτες που συμμετέχουν ενεργά» εξήγησε ο γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» Γιάννης Τροχόπουλος στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Το Κέντρο Πολιτισμού είναι πάνω από όλα ένα έργο που γίνεται από ανθρώπους για ανθρώπους και ανήκει στον κόσμο που πορεύεται με περισσή αξιοπρέπεια και υπομονή για όσα περνάει ο τόπος» συμπλήρωσε.

«Είναι η πρώτη φορά που οι τρεις πτυχές του Κέντρου Πολιτισμού, η Λυρική, η Βιβλιοθήκη και το Πάρκο, συναντώνται σε κοινές δράσεις» υπογράμμισε με τη σειρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Μύρων Μιχαηλίδης, ενώ ο Σταύρος Ζουμπουλάκης έκανε λόγο για τεράστια οικονομικά προβλήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα του φορέα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του για το καλύτερο.
Το πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού» θα λάβει χώρα στις δημοτικές βιβλιοθήκες της Αθήνας, της Ηλιούπολης, του Χαϊδαρίου, του Χαλανδρίου και του Κερατσινίου – Δραπετσώνας, αλλά και στο κεντρικό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στην οδό Πανεπιστημίου. Οι εκδηλώσεις αφορούν παραστάσεις της πασίγνωστης πλέον Οπερας της Βαλίτσας με τον «Ντον Τζοβάννι» του Μότσαρτ, αναγνώσεις αγαπημένων βιβλίων από δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Ημελλος, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Κωστής Μαραβέγιας, η Αμαλία Μουτούση, ο Δημήτρης Πιατάς και ο Γιάννης Στάνκογλου. Στο πρόγραμμα υπάρχουν ακόμη εργαστήρια δημιουργίας ψηφιακών ταινιών μικρού μήκους, εργαστήρια ρητορικής και δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού για τους χώρους πρασίνου σε συνεργασία με τη WWF. Οι δράσεις έχουν ξεκινήσει ήδη και θα διαρκέσουν έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2014. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα