Βλαστοκύτταρα το φάρμακο για τα εγκαύματα!

Μια πολύ σημαντική καινοτομία που πραγματοποίησαν επιστήμονες στην Ισπανία ανοίγει τον δρόμο για την άμεση αποκατάσταση του δέρματος έπειτα από εγκαύματα. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Γρανάδας κατάφεραν για πρώτη φορά να αναπτύξουν τεχνητό δέρμα από βλαστοκύτταρα του ομφάλιου λώρου, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα σε τραυματίες που έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα.

Οπως εξηγούν στην ανακοίνωσή τους, ένα από τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση του δέρματος είναι το γεγονός ότι το τεχνητό δέρμα που αναπτύσσεται με τις μεθόδους που υπάρχουν σήμερα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, καθώς πρέπει να περάσουν πρώτα αρκετές εβδομάδες για να αναπτυχθεί από το υγιές τμήμα που υπάρχει στο δέρμα του ίδιου του ασθενούς.
Ωστόσο, με τη νέα μέθοδο το δέρμα που αναπτύσσεται μπορεί να διατηρηθεί σε ειδικές «τράπεζες ιστού» και να χρησιμοποιηθεί άμεσα όταν είναι ανάγκη, χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος από την ανάρρωση.

Για την ανάπτυξη του τεχνητού δέρματος οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεταξύ άλλων ένα βιοϋλικό που είχαν αναπτύξει από ινώδεις ουσίες και έναν πολυσακχαρίτη που λέγεται αγαρόζη. Σύμφωνα με τον Αντόνιο Κάμπας, καθηγητή Ιστολογίας στο πανεπιστήμιο της Γρανάδας και εκ των συντακτών της επιστημονικής έκθεσης, «η δημιουργία αυτού του νέου τύπου τεχνητού δέρματος με τη χρήση βλαστοκυττάρων ανοίγει τον δρόμο για την άμεση χρήση του μετά την πρόκληση των τραυμάτων, καταργώντας έτσι την αναμονή εβδομάδων».

Η καινοτομία αυτή έγινε από ερευνητές της ερευνητικής ομάδας του τμήματος Μηχανολογίας Ιστού και η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Stem Cells Translational Medicine».

Το σημαντικότερο βήμα που έχει γίνει έως σήμερα σε ό,τι αφορά το τεχνητό δέρμα είναι η δημιουργία δέρματος για τεχνητά μέλη, το οποίο αντιλαμβάνεται την αφή, την υγρασία και τη θερμοκρασία σχεδόν όπως τα φυσιολογικά άκρα, ώστε οι χρήστες τους να έχουν πιο φυσιολογική ζωή. Η ανακοίνωση για τη δημιουργία του έγινε από επιστήμονες στο Ισραήλ στις αρχές Ιουλίου.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα