Πράσινο φως για 12.000 προσλήψεις

Σε μια προσπάθειά της να περάσει στην αντεπίθεση για να αντιμετωπίσει την κριτική που της ασκείται για την κινητικότητα των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων και τις απολύσεις 15.000 τη διετία 2013-2014, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τον προγραμματισμό ανά υπουργείο για νέες προσλήψεις τόσο μέχρι το τέλος του χρόνου όσο και μέσα στο 2014.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι οι προσλήψεις, που αναμένονται τον τελευταίο μήνα του 2013 και συνολικά το 2014, να ξεπεράσουν τις 12.000. Οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν στον χώρο της Υγείας, στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, στα Σώματα ελέγχου αλλά και στον τομέα της ασφάλειας (Ελληνική Αστυνομία, Στρατός και Λιμενικό), σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο που συμφωνήθηκε μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της τρόικας.

Στο πλαίσιο αυτό έχει δοθεί ήδη το πράσινο φως για την πρόσληψη 60 υπαξιωματικών του Λιμενικού, 90 λιμενικών και 50 στρατιωτικών στον κλάδο των Ειδικών Δυνάμεων. Αντίστοιχα, έχει κατατεθεί αίτημα για την άμεση κάλυψη 300 θέσεων πτυχιούχων στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών.

Οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν σε εφαρμογή της αναλογίας «μία νέα πρόσληψη για κάθε απόλυση» που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις στους εξής τομείς:

1. Υγεία: Πρώτη προτεραιότητα θα δοθεί στη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αλλά και στα Κέντρα Υγείας των παραμεθόριων περιοχών. Παράλληλα θα στελεχωθούν τα ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων και των μεταμοσχεύσεων από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Με την έγκριση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έως το τέλος του 2013 θα προσληφθούν 400 γιατροί και 100 νοσηλευτές, και ακόμη 500 γιατροί και 300 νοσηλευτές το πρώτο εξάμηνο του 2014.

2.    Φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και Σώματα Επιθεώρησης: Το 2014 αναμένεται να προσληφθούν 1.300 οικονομολόγοι στη Γενική Γραμματεία Εσόδων και στις εφορίες. Οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν από επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που κατέχουν κυρίως πτυχίο οικονομικής ή νομικής σχολής και, εάν κριθεί αναγκαίο, θα προκηρυχθεί και νέος διαγωνισμός.

3.    Αναμένεται να προσληφθούν στελέχη για την ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, με στόχο να υποστηριχθούν κυρίως οι δημόσιες υπηρεσίες που ελέγχουν το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα.

4.    Παράλληλα θα ενισχυθούν με εξειδικευμένο προσωπικό και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στον τομέα της Υγείας, αλλά και στο σύνολο του δημόσιου τομέα (ΣΕΥΠΠ, ΣΕΕΔΔ κ.λπ.).

Την ίδια στιγμή, στον κεντρικό σχεδιασμό που έχει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σύμφωνα με πληροφορίες έχουν φτάσει ήδη οι απαιτήσεις των υπουργείων για προσλήψεις, οι οποίες, όμως, βρίσκονται ακόμη στο συρτάρι του υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία», στις 26 Οκτωβρίου το σύνολο των προσλήψεων που ζητάνε τα υπουργεία για τη διετία 2013-2014 αγγίζει τις 27.000, νούμερο που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, καθώς για τις προσλήψεις υπάρχουν συγκεκριμένες μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας. Τον μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων ζητάει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με την απαίτηση να φτάνει τους 7.000 υπαλλήλους, ενώ ακολουθεί το υπουργείο Υγείας με 3.300, εκ των οποίων πάνω από 1.000 θα είναι γιατροί για την κάλυψη σοβαρών κενών σε όλη την επικράτεια. Σημαντικό αριθμό προσλήψεων ζητάει και το υπουργείο Πολιτισμού, με την απαίτηση να φτάνει τους 3.200 υπαλλήλους. Ακολουθεί το υπουργείο Εργασίας με περίπου 3.000 υπαλλήλους και το υπουργείο Οικονομικών με 2.000 υπαλλήλους κυρίως για τους εισπρακτικούς μηχανισμούς. Αλλους 2.000 υπαλλήλους ζητάει το υπουργείο Δικαιοσύνης για την κάλυψη διοικητικών υπηρεσιών των δικαστηρίων και των φυλακών.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα