Ν.Δ: Ποια ονόματα ακούγονται (ήδη) για τις περιφέρειες

Σε ρυθμούς αυτοδιοικητικών εκλογών κινούνται στη Ν.Δ., που προετοιμάζονται για το στοίχημα του Μαΐου. Η ηγεσία της Ν.Δ. προτίθεται να κατεβάσει στις περιφέρειες αλλά και στους μεγάλους δήμους δικούς της υποψηφίους, με τα ονόματα των «εκλεκτών» να έχουν τεθεί ήδη στο τραπέζι. Ειδικά για τις περιφέρειες, τις επόμενες μέρες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σφυγμομετρήσεις προκειμένου μέσα στον Δεκέμβριο ή το αργότερο τον Ιανουάριο να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Πάντως, από το ΠΑΣΟΚ ασκούνται πιέσεις για να γίνει από τώρα «μοιρασιά» των περιφερειών και των μεγάλων δήμων, αφού το κόμμα του κ. Βενιζέλου μόνο του δεν έχει καμία τύχη. Λέγεται μάλιστα ότι η Χαριλάου Τρικούπη θέτει μια τέτοια συμφωνία ως προϋπόθεση για να συμφωνήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πρόθεση της Συγγρού είναι να στηρίξει εκ νέου τους νυν «γαλάζιους» περιφερειάρχες, το έργο των οποίων κρίνεται ικανοποιητικό. Ετσι, εκτός απροόπτου, με τις ευλογίες της θα ζητήσουν την επανεκλογή τους ο Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Ηπειρο, ο Γιώργος Δακής στη δυτική Μακεδονία, ο Σπυρίδων Σπύρου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς και ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην κεντρική Μακεδονία. Για τις υπόλοιπες οκτώ περιφέρειες τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Αττική: Στη Συγγρού επιμένουν ότι δεν πρόκειται, όπως λένε, να στηρίξουν τον νυν περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, παρά τις περί αντιθέτου πληροφορίες τουλάχιστον για τον δεύτερο γύρο. Αναζητείται το «βαρύ» όνομα που θα κάνει τη διαφορά και στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, έχει πέσει και το όνομα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Μάκη Βορίδη. Ο ίδιος πάντως δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα.

Στερεά Ελλάδα: Το ΠΑΣΟΚ θέλει να στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά και πιέζει προς την κατεύθυνση αυτή και τη Ν.Δ. Πάντως, την Πέμπτη ανακοίνωσε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Θανάσης Γιαννόπουλος, ο οποίος -όπως μας είπε- είχε ενημερώσει τη Συγγρού για τις προθέσεις του. Μία περίπτωση που εξετάζεται από τη «γαλάζια» παράταξη είναι αυτή του δημάρχου Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη (αν και άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι επέλεξε να μη διεκδικήσει την περιφέρεια), χωρίς πάντως να αποκλείεται και η επιλογή προσώπου από τη Φθιώτιδα, που είναι ο μεγαλύτερος νομός της συγκεκριμένης περιφέρειας.

Δυτική Ελλάδα: Δύο ονόματα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες: του βουλευτή Ηλείας και πρώην αναπληρωτή υπουργού Κώστα Τζαβάρα, καθώς και του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. και πρώην βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιου Λιβανού. Μέσα στην εβδομάδα η επιστροφή στη Ν.Δ. του πρώην βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρη Σταμάτη τροφοδότησε σενάρια για πιθανή υποψηφιότητά του, ωστόσο δεν θεωρείται πιθανό να επαληθευθούν.

Πελοπόννησος: Αλλη μία δύσκολη περιφέρεια, όπου έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να κατέβουν αρκετοί υποψήφιοι προερχόμενοι από δεξιά και κεντροδεξιά κόμματα, όπως ο Γιάννης Μανώλης, πρώην βουλευτής Αργολίδας και εκπρόσωπος της Νέας ΜΕΡΑΣ, καθώς και ο Γιώργος Αναγνωστάκος, στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Επίσης, δεν πρέπει να παραβλεφθεί και η επιρροή της Χρυσής Αυγής, η οποία πιθανόν να ρίξει στη μάχη τον Ηλία Παναγιώταρο. Πρόθεση της Συγγρού είναι να μη στηρίξει τον Πέτρο Τατούλη, παρά τις αντίθετες φήμες που κάποιοι διαδίδουν. Δύο είναι τα φαβορί για να στηριχθούν από τη Ν.Δ., ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και πρώην βουλευτής Λακωνίας Γρηγόρης Αποστολάκος. Στο τραπέζι επίσης έχουν πέσει τα ονόματα του δημάρχου Χαϊδαρίου Δημήτρη Μαραβέλια, καταγόμενου από τη Λακωνία, και της βουλευτού του ίδιου νομού Φεβρωνίας Πατριανάκου, χωρίς η ίδια πάντως να το επιθυμεί.

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη: Πιθανό να είναι ξανά υποψήφιος ο πρώην νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του πρώην βουλευτή Εβρου Σταύρου Κελέτση.

Βόρειο Αιγαίο: Πρώτη επιλογή είναι ο βουλευτής Λέσβου Παύλος Βογιατζής, ωστόσο ο ίδιος δεν φέρεται «ζεστός». Σε μια τέτοια περίπτωση θα προταθεί η Χριστιάνα Καλογήρου, γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και πρώην βουλευτής Λέσβου.

Νότιο Αιγαίο: Επικρατέστερος θεωρείται το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Γιάννης Παππάς. Λιγότερες πιθανότητες έχει ο πρώην περιφερειάρχης Μπάμπης Κόκκινος, πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Κρήτη: Πιθανότερος υποψήφιος είναι ο Σεραφείμ Τσόκας, γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης. Ως εναλλακτική λύση εξετάζεται το όνομα του βουλευτή Ηρακλείου Μάξιμου Σενετάκη.

Φίλιππος Πανταζής

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα