Παράθυρο από Βρούτση για απελευθέρωση απολύσεων

Ορθάνοιχτο άφησε χθες το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων (μέσα από την κατάργηση της υπογραφής του αρμόδιου υπουργού) ο Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην εκπομπή «Στον ενικό» του Νίκου Χαζηνικολάου.



Ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε ότι η τρόικα έχει θέσει το θέμα στις διαπραγματεύσεις, αλλά πρόσθεσε περιέργως ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας «δεν έχουν σαφή θέση για το θέμα». Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν στη βάση της μελέτης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) που έχει ζητήσει το υπουργείο Εργασίας και θα είναι έτοιμη έως το τέλος του έτους.



Ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε επίσης ότι εξετάζεται για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης το ενδεχόμενο να γίνονται ομαδικές απολύσεις πάνω από το όριο του 5% που είναι σήμερα. Σύμφωνα πάντως με την άποψη που εξέφρασε ο υπουργός, η διατήρηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων δημιουργεί «προσκόμματα» στην επιχειρηματική δράση.



Για την ανεργία ο υπουργός προέβλεψε πτώση το 2014 από τα επίπεδα του 27,3% που είναι σήμερα και αποτελούν, όπως είπε, την κορύφωση του ανοδικού κύκλου. Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ανεργία θα φτάσει το 28,4% στο τέλος του 2014. Δυσμενέστερες είναι οι εκτιμήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, που προβλέπει ότι ανεργία το επόμενο έτος θα φτάσει στα επίπεδα του 31,5%.



Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη, θα χρειαστούν το λιγότερο 20 χρόνια για να καταφέρει η ελληνική οικονομία να δημιουργήσει το 1.000.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν από το 2009 έως σήμερα. Προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένα ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 3,5%-4%, κάτι που μοιάζει τελείως αδύνατο.



Για τη μαύρη εργασία ο υπουργός είπε ότι είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζεται σοβαρά το πρόβλημα, με την επιβολή εξοντωτικού προστίμου ύψους 10.500 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο. Στην αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας συμβάλλει, κατά τον υπουργό, η λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ), το οποίο, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, δεν είχε ούτε βενζίνη να κινήσει τα αυτοκίνητά του…

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα