Παραμένει το «χάσμα» για την τρύπα του 2014!

Ανοιγμα 600.000.000 ευρώ χωρίζει την κυβέρνηση και την τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014. Η τρόικα θεωρεί ότι στο πακέτο μέτρων ύψους 1,3 δισ. ευρώ που προτείνει η κυβέρνηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού υπάρχουν προτάσεις ύψους 600.000.000 ευρώ, των οποίων η αποτελεσματικότητα δεν τεκμηριώνεται.


Η τρόικα απορρίπτει μεγάλο μέρος των παρεμβάσεων για την εξοικονόμηση πόρων από το ασφαλιστικό σύστημα, θεωρεί υπερτιμημένα τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, ζητά να καλυφθεί το κενό που προκύπτει από τη μειωμένη βεβαίωση εσόδων από τον φόρο ακινήτων, ενώ διεκδικεί και την επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, προκειμένου να εξασφαλιστούν επιπλέον 100.000.000 ευρώ για τον Προϋπολογισμό του 2014.

Στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται με την προοπτική ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 16 ή στις 17 Δεκεμβρίου το νωρίτερο. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία και σε άλλα θέματα (όπου υπάρχουν αντίθετες απόψεις) όπως:

Ο ΦΠΑ στην εστίαση: Η τρόικα δεν πείθεται για την αποτελεσματικότητα του μέτρου μείωσης του συντελεστή στον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και θέτει θέμα επαναφοράς του στο 23% από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Οι ομαδικές απολύσεις: Η τρόικα ζητά κατάργηση του δικαιώματος βέτο του υπουργού Εργασίας στο αίτημα επιχειρήσεων που ζητούν να περιορίσουν πάνω από τα επιτρεπόμενα, ανά μήνα, όρια τον αριθμό των εργαζομένων και αύξηση των ορίων των επιτρεπόμενων απολύσεων.

ΕΑΣ: Η ελληνική πρόταση προβλέπει να μειωθούν σε δύο από πέντε τα εργοστάσια της εταιρίας, ο αριθμός των εργαζομένων από 800 σε περίπου 300, με εθελούσια έξοδο, και να διατηρηθεί ο εξαγωγικός προσανατολισμός της πιλοτικά για 18 μήνες, θέμα στο οποίο η τρόικα διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις. Η τρόικα ζητά δραματική συρρίκνωση και προβάλλει σοβαρές ενστάσεις για τη διατήρηση του εξαγωγικού προσανατολισμού της εταιρίας, έστω και για δοκιμαστικό διάστημα.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα