«Πιθανόν μετά τις ευρωεκλογές» το ερώτημα για τη βιωσιμότητα του χρέους

Σε έκθεσή της, η Deutsche Bank σημειώνει ότι δεν θεωρεί πιθανό ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες και ο επίσημος τομέας, τονίζοντας ότι η όποια ελάφρυνση θα γίνει μέσω μείωσης των επιτοκίων ή επιμήκυνσης των δανείων διάσωσης, μία απόφαση που πιθανότατα θα ληφθεί μετά τις ευρωεκλογές, τον Μάϊο του 2014.

“Η οικονομία σταθεροποιείται και ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι πιο σταθερός, αλλά ο δρόμος προς την ομαλοποίηση θα είναι μακρύς”, αναφέρει η Deutsche Bank. “Eκτιμούμε ότι τόσο ένα δεύτερο PSI και ένα OSI είναι απίθανα, αλλά αναμένουμε πιο έμμεσες λύσεις, όπως μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση λήξεων”, προσθέτει. Αυτή τη στιγμή το δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 320 δισ. ευρώ ή στο 175% του ΑΕΠ, με την ΕΚΤ, την ΕΕ και την ευρωζώνη να κατέχουν περίπου το 80%.

Η κυβέρνηση στοχεύει σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό φέτος, ωστόσο, εκτιμάει ότι θα επιτυχεί πρωτογενές πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ, κάτι που θα της επιτρέψει να ζητήσει ελάφρυνση του χρέους
από τους εταίρους της. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014 και η συμφωνία στο θέμα αυτό θα ανοίξει τον δρόμο και για λύση στο θέμα του χρέους.

“Εκτιμούμε ότι το πιο σημαντικό ερώτημα για την βιωσιμότητα του χρέους θα περιμένει μέχρι τα μέσα του 2014, πιθανόν μετά τις ευρωεκλογές”, υπογραμμίζει η Deutsche Bank.

Δείκτης MSCI

Η τελευταία αναφέρεται και στην μετάταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου στον δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών τον επόμενο μήνα, εκτιμώντας ότι η στάθμισή του θα διαμορφωθεί στο 0,4%.

Τον Ιούνιο, ο MSCI υποβάθμισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις αναδυόμενες αγορές από τις ανεπτυγμένες, επικαλούμενος την αδυναμία του να ικανοποιήσει σειρά κριτηρίων σχετικά με την πρόσβαση στις αγορές.

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα συμμετέχει στον δείκτη των ανεπτυγμένων αγορών MSCI με δύο ελληνικές εταιρίες, τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ, με την συνολική στάθμιση της αγοράς να διαμορφώνεται στο 0,02%.

Ο οίκος πιθανολογεί ότι εκτός από τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ, στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών θα ενταχθούν επίσης η Εθνική Τράπεζα, η ΔΕΗ, η Τιτάν, τα ΕΛΠΕ, η Jumbo και η Folli Follie.

Μικρότερες πιθανότητες να συμπεριληφθούν στον δείκτη έχουν η Alpha Bank, η Βιοχάλκο και η Motor Oil.

“Η ελληνική αγορά έχει τις καλύτερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές από τις αρχές του έτους, αλλά ακόμη δεν είναι υπερτιμημένη”, ανέφερε η έκθεση της Deutsche Bank. Η βασική αβεβαιότητα έχει να κάνει με το πότε θα ομαλοποιηθούν τα κέρδη των ελληνικών εταιριών, που έχουν συρρικνωθεί μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης.

Ο MSCI αναμένεται να ανακοινώσει την σύνθεση του δείκτη στις 7 Νοεμβρίου και οι αλλαγές θα ισχύσουν μετά το κλείσιμο της 26ης Νοεμβρίου.

πηγή: www.reuters.com, www.antinews.gr

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα