Η πιο μεγάλη ώρα του (ευρω)θρύλου

Η πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ περνάει από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Μοναδικό ζητούμενο για τον Ολυμπιακό στο μεθαυριανό παιχνίδι με την Αντερλεχτ, το οποίο θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής του γ’ ομίλου, είναι η νίκη. Εξάλλου, κανείς στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο δεν έχει διάθεση να μπλέξει σε περιπέτειες και να χαθεί το… τρένο για την επόμενη φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Πάντως οι Πειραιώτες ακόμη και με ισοπαλία ή ήττα μπορούν να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο, αρκεί παράλληλα η Μπενφίκα να φέρει το ίδιο αποτέλεσμα με την πρωτοπόρο του ομίλου Παρί Σεν Ζερμέν στην Πορτογαλία. Σε όλες τις ισοβαθμίες, άλλωστε, οι νταμπλούχοι Ελλάδας υπερτερούν των «αετών» της Λισαβόνας. Αυτός για τον πειραϊκό σύλλογο θα είναι ο έβδομος «τελικός» στη 15ετή παρουσία του στον θεσμό του Τσάμπιονς Λιγκ και η «κυριακάτικη δημοκρατία» σάς θυμίζει σήμερα τα προηγούμενα παιχνίδια του Ολυμπιακού στα οποία και κρίθηκε την ύστατη στιγμή η πρόκριση.

1998-99: Για να γράψει ιστορία ταξίδεψε στο χιονισμένο Ζάγκρεμπ στις 9 Δεκεμβρίου 1998 η παρέα των Καραϊταϊδη, Γεωργάτου, Γιαννακόπουλου, Τζόρτζεβιτς, Γκόγκιτς – και τα κατάφερε. Οι Πειραιώτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς, αν και βρέθηκαν να χάνουν με 1-0 (35′ Ζέλισιτς) από την Ντιναμό, που καιγόταν για τη νίκη, ισοφάρισαν σε 1-1 με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο και πήραν την πρόκριση (από τη φάση των ομίλων στους «8») ως πρώτοι. Η ευρωπαϊκή πορεία σταμάτησε στην επόμενη φάση, εκεί όπου η Γιουβέντους των σούπερ σταρ Ζιντάν, Ντελ Πιέρο, Ινζάγκι πήρε το εισιτήριο για τους «4».
Βαθμολογία: Ολυμπιακός 11, Ντιναμό Ζάγκρεμπ 8, Πόρτο 7, Αγιαξ 7.

2000-01: Δύο αποτελέσματα (ισοπαλία και νίκη) κόντρα στη Λιόν έστελναν τον Ολυμπιακό στους «16» της διοργάνωσης, όμως η ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη ηττήθηκε με 1-0 από τους «λιονέ» στο Ζερλάν και αποκλείστηκε. Σε αυτό το ματς (7 Νοεμβρίου 2000) βέβαια οι Πειραιώτες είχαν πολλά παράπονα από τον Αυστριακό διαιτητή Μπένκο, ο οποίος, όχι μόνο ακύρωσε καθαρό γκολ του Ζιοβάνι στο πρώτο μέρος, αλλά δεν τους έδωσε και πέναλτι στο δεύτερο ημίχρονο.
Βαθμολογία: Βαλένθια 13, Λιόν 9, Ολυμπιακός 9, Χέρενφεν 4.

2004-05: Με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στο τιμόνι η ομάδα του Πειραιά έδωσε ακόμη έναν εκτός έδρας «τελικό». Αυτή τη φορά στο Ανφιλντ, κόντρα στη Λίβερπουλ, στις 8 Δεκεμβρίου 2004. Οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι βολεύονταν ακόμη και με ήττα (χάρη στο υπέρ τους 1-0 του πρώτου γύρου), προηγήθηκαν με γκολ του Ριβάλντο στο 26ο λεπτό. Κι όμως… Οι «κόκκινοι», με αντεπίθεση διαρκείας στο δεύτερο ημίχρονο και με τον Στίβεν Τζέραρντ να δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο 86′, επικράτησαν με 3-1 και πήραν μια απίστευτη πρόκριση την τελευταία στιγμή, ενώ στη συνέχεια στέφθηκαν και πρωταθλητές Ευρώπης!
Βαθμολογία: Μονακό 12, Λίβερπουλ 10, Ολυμπιακός 10, Λα Κορούνια 2.

2007-08: Ενας βαθμός στις 11 Δεκεμβρίου 2007 στο Καραϊσκάκη με τη Βέρντερ Βρέμης ήταν αρκετός για να εξασφαλίσουν οι πρωταθλητές την πρόκριση. Οι «ερυθρόλευκοι» εξάλλου εκείνη τη χρονιά ξόρκισαν την κατάρα των εκτός έδρας παιχνιδιών, αλώνοντας Βρέμη και Ρώμη (1-3 επί της Βέρντερ και 1-2 επί της Λάτσιο). Την τελευταία αγωνιστική λοιπόν της φάσης των ομίλων ο Ιεροκλής Στολτίδης πραγματοποιεί την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του, πετυχαίνει δύο γκολ (12′, 74′) και με ακόμη ένα του Κοβάσεβιτς η ομάδα του Τάκη Λεμονή περνάει πανηγυρικά στους «16». Στη νοκ αουτ φάση αποκλείστηκε από την Τσέλσι.
Βαθμολογία: Ρεάλ Μαδρίτης 11, Ολυμπιακός 11, Βέρντερ Βρέμης 6, Λάτσιο 5.

2009-10: Υποδεχόμενος την αδιάφορη Αρσεναλ στις 9 Δεκεμβρίου 2009 ο Ολυμπιακός θέλει έναν βαθμό για να πανηγυρίσει ακόμη μία πρόκριση στους «16». Τα τρομερά μωρά του Αρσέν Βενγκέρ έβαλαν δύσκολα στην ομάδα του Ζίκο, όμως πήρε τόσο την πρόκριση όσο και τη νίκη χάρη σε γκολ του Λεονάρντο στο 47ο λεπτό. Στην επόμενη φάση οι Πειραιώτες βρήκαν μπροστά τους τη γαλλική Μπορντό, από την οποία αποκλείστηκαν.
Η βαθμολογία: Αρσεναλ 13, Ολυμπιακός 10, Σταντάρ Λιέγης 5, Αλκμααρ 4.

Τα μυστήρια της Μαρσέιγ

2011-12: Στις 6 Δεκεμβρίου 2011 ο Ολυμπιακός υποδέχεται εκ νέου στην έδρα του την Αρσεναλ, θέλοντας το τρίποντο και ταυτόχρονα ισοπαλία ή ήττα της Μαρσέιγ από την Ντόρτμουντ στη Γερμανία για να προκριθεί. Οι «ερυθρόλευκοι» του Ερνέστο Βαλβέρδε κάνουν το καθήκον τους, κερδίζουν με 3-1 (16′ Τζεμπούρ, 36′ Φουστέρ, 89′ Μοντεστό – 57′ Μπεναγιούν) και ενώ στο Καραϊσκάκη έχει στηθεί πάρτι πρόκρισης, μια και τα νέα από τη Γερμανία ήταν ευχάριστα, ο Βαλμπουενά σκοράρει, κάνει το 3-2 στις καθυστερήσεις για την ομάδα του και χαρίζει το εισιτήριο της πρόκρισης στους Μαρσεγέζους. Το γεγονός πάντως ότι οι Βεστφαλοί χαλάρωσαν κι από εκεί που προηγούνταν με 2-0 ηττήθηκαν με 3-2 από τους Γάλλους ήταν κάτι που σχολιάστηκε έντονα σε όλη την Ευρώπη.

Βαθμολογία: Αρσεναλ 11, Μαρσέιγ 10, Ολυμπιακός 9, Ντόρτμουντ 4.
 

«Οποιος πετύχει το γκολ»

Η παλιά δόξα του Ολυμπιακού Στέλιος Γιαννακόπουλος, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά πώς είναι να διακυβεύεται στο τελευταίο ματς των ομίλων η πρόκριση στην επόμενη φάση, μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία» επεσήμανε: «Υπάρχει μεγάλη πίεση και άγχος. Αυτό είναι το προφανές, γιατί, όταν χρειάζεσαι το αποτέλεσμα στο τελευταίο παιχνίδι, δεν υπάρχει αύριο. Τότε που σκόραρα στο Ζάγκρεμπ και προκριθήκαμε καθοριστικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι μπήκαμε, όχι για να μη χάσουμε, αλλά για να πάρουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε. Οταν ξεκινάς απλά για να μη χάσεις, το πληρώνεις». Για το μεθαυριανό παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Αντερλεχτ υποστήριξε: «Δεν θα είναι ένα εύκολο παιχνίδι. Είναι τελικός! Η πορεία μέχρι τώρα του Ολυμπιακού είναι πάρα πολύ καλή, με καλά αποτελέσματα, όμως, όταν όλα παίζονται στο τελευταίο ματς, δεν μπορείς να κάνεις ασφαλείς προβλέψεις και μεγάλες αναλύσεις. Το πρώτο γκολ και όποιος το πετύχει πιστεύω ότι θα κάνει τη διαφορά και θα παίξει ρόλο πολύ σημαντικό στην εξέλιξη του αγώνα. Και φυσικά η διαχείριση που θα χρειαστεί από εκείνο το σημείο και μετά».

Χάρης Δάντσης

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα