Ο Γ. Σταθάκης, η Ντόρα και η σανίδα σωτηρίας από Μαρκογιαννάκη

Μείζον θέμα προκύπτει από την απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής να μην εισηγηθεί την άρση ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκη για τις κακουργηματικού βαθμού διώξεις που αντιμετωπίζει όσον αφορά ατασθαλίες στη διαχείριση κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης έως το 2004.


Την υπόθεση είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία» και ο κ. Σταθάκης, ενώ αρχικά ζητούσε να κριθεί από τον φυσικό του δικαστή, στη συνέχεια έκανε στροφή 180 μοιρών και ζήτησε από τη Βουλή να μην άρει την ασυλία του. Από τα εννέα μέλη της επιτροπής σχηματίστηκε πλειοψηφία υπέρ του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ (και στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα) χάρη στη στάση του συντοπίτη του βουλευτή της Ν.Δ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Εκτός από την κοινή καταγωγή, τους δύο βουλευτές συνδέει και η πολύ καλή σχέση με την οικογένεια Μητσοτάκη. Και προφανώς καθόλου τυχαία ο κ. Σταθάκης δήλωσε προ ημερών ότι, αν χάσει την πρωθυπουργία ο Αντ. Σαμαράς, μπορεί να πάρει τη θέση του η Ντ. Μπακογιάννη!

Στην προσπάθεια να πάρει την απαλλακτική εισήγηση της επιτροπής, ο κ. Σταθάκης διέπραξε αλχημεία (και ο κ. Μαρκογιαννάκης συμφώνησε!) επικαλούμενος απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αν και η εν λόγω απόφαση παραμένει κλειδωμένη στο συρτάρι της Βουλής, η «κυριακάτικη δημοκρατία» τη βρήκε και διαπίστωσε ότι δεν απαλλάσσει τους κατηγορουμένους από τυχόν ποινικές ευθύνες!

Αντίθετα, η πολυσέλιδη απόφαση αναφέρει ότι οι επίμαχες δαπάνες ύψους 436.080,80 ευρώ ήταν «πράγματι μη νόμιμες». Εκείνο που αναγνωρίζει μόνο -σε όσους υπερψήφισαν τις πιστώσεις «χωρίς περαιτέρω ανάμειξή τους στην εκταμίευση των μη νόμιμων δαπανών»- είναι ότι «σχημάτισαν την εντύπωση ότι ενεργούσαν συννόμως». Και ως εκ τούτου αποδέχεται να ακυρωθεί ο καταλογισμός των ποσών που τους είχε επιβληθεί. Η ίδια απόφαση μάλιστα σημειώνει ότι οι διατάξεις που ψηφίστηκαν μεταγενέστερα για να καλυφθεί η διεύρυνση των σκοπών διάθεσης των πανεπιστημιακών κονδυλίων δεν μπορεί να «ισχυροποιηθεί αναδρομικώς»…

Αυτή η αναδρομική τακτοποίηση επιχειρήθηκε μετά τις εκλογές του 2009, όταν ως υπουργοί του Γ. Παπανδρέου η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Γ. Ραγκούσης πέρασαν από τη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση. Κι αυτό διότι μεταξύ των εμπλεκόμενων πανεπιστημιακών, μαζί με τον κ. Σταθάκη, ήταν και αρκετοί «πράσινου» χρώματος, που στο μεταξύ είχαν μετακινηθεί από τον σημιτικό στον παπανδρεϊκό χώρο. Σε ανακοίνωσή του μάλιστα, στις 10/9/2010, ο Σύλλογος Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης μιλούσε για «νομοθετική ρύθμιση» που ψηφίστηκε από τη Βουλή ως αποτέλεσμα «πιέσεων» από την Πρυτανεία στη Σύγκλητο και σε συνδικαλιστικούς φορείς. Αυτή η προϊστορία εξηγεί γιατί προχθές, μαζί με τον κ. Μαρκογιαννάκη, τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε κατά της άρσης ασυλίας του κ. Σταθάκη και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Τ. Ρήγας!

Προκλήθηκε ρήγμα και εντός της Ν.Δ.

Η απόφαση πάντως έχει προκαλέσει τριγμούς. Η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. και αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια Τσαρουχά (μία εκ των δύο μελών που ψήφισε υπέρ της άρσης ασυλίας) κράτησε σαφείς αποστάσεις από τον κ. Μαρκογιαννάκη. «Κακώς η επιτροπή μπήκε στην ουσία της υπόθεσης. Εγώ το απέφυγα. Και αν ο κ. Σταθάκης θεωρεί ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπορεί να τον αθωώσει, δεν έχει να φοβάται τίποτα. Ας πάει στη Δικαιοσύνη. Ομως η επιτροπή έπρεπε να προτείνει άρση της ασυλίας του, πόσο μάλλον για μια υπόθεση η οποία δεν έχει καμία σχέση με τη βουλευτική του δραστηριότητα» τόνισε. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το ρήγμα στις τάξεις της Ν.Δ. με τους δύο βουλευτές Κυριάκο Βιρβιδάκη και Βασίλη Υψηλάντη να μην ακολουθούν τον κ. Μαρκογιαννάκη και να ψηφίζουν «παρών». Αμφότεροι μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία» εξήγησαν ότι δεν μπορούσαν να ψηφίσουν κατά της άρσης ασυλίας από τη στιγμή που η υπόθεση δεν είχε καμία σχέση με τη βουλευτική δραστηριότητα και κατέληξαν στη χρυσή τομή του «παρών», λόγω της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι διάδρομοι της Βουλής πάντως έχουν πάρει φωτιά, με τις φήμες να οργιάζουν για «άδηλους συμψηφισμούς» που θα φανούν στο μέλλον.

Ο,τι κι αν έγινε στην επιτροπή, την τελική απόφαση θα κληθεί να λάβει την Τετάρτη με φανερή ονομαστική ψηφοφορία η Ολομέλεια της Βουλής. Ηδη πολλοί βουλευτές διαμηνύουν ότι δεν θα συμπράξουν σε μια μεθόδευση που, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, δεν βοηθά στη διαφάνεια και την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, στην οποία ομνύουν κατά τα λοιπά όλα τα κόμματα, του κομπορρημονούντος ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου…

Η πιο κρίσιμη λεπτομέρεια!

Η επιτροπή της Βουλής, παρά τη σαφή απαγόρευση του Κανονισμού, μπήκε στην ουσία της υπόθεσης. Μόνη αρμοδιότητά της όμως είναι να κρίνει αν τα καταγγελλόμενα έχουν σχέση με την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή. Εν προκειμένω ο κ. Σταθάκης, που εξελέγη βουλευτής το 2012, ελέγχεται για πράξεις που έγιναν την περίοδο 1996-2004. Και μόνο αυτό υποχρέωνε τον πρόεδρο της επιτροπής να κλείσει τον φάκελο και να προτείνει την άρση της ασυλίας του.

Πέραν αυτού συνδέθηκε μια απόφαση δημοσιονομικού και μόνο περιεχομένου με το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης, που περιγράφεται στο αμετάκλητο βούλευμα για απιστία σχετικά με την υπηρεσία και ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Μάλιστα, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (0542/2012) φέρει ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 2012. Είναι δηλαδή προγενέστερη κατά 16 μήνες του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, στο οποίο προφανώς οι κατηγορούμενοι την είχαν προσκομίσει. Ωστόσο αυτό απεφάνθη ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για την παραπομπή τους στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης. Βουλευτές μέλη της επιτροπής υποστήριξαν ότι ούτε ο κ. Σταθάκης ούτε ο κ. Μαρκογιαννάκης τούς ενημέρωσαν γι’ αυτή τη σημαντική λεπτομέρεια.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα