Εργαστήρια, μουσικές εκπλήξεις και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους εν όψει Χριστουγέννων

Τι γεύση είχαν τα γλυκίσματα της αρχαιότητας και πόσο σημαντικά ήταν τα δώρα-προσφορές των θνητών προς τους θεούς; Η εορταστική περίοδος στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, δεν τιμάται μόνο με δράσεις που «ευφραίνουν την καρδίαν» αλλά και παρουσιάσεις με εκπαιδευτικό χαρακτήρα για μικρούς και μεγάλους. Εργαστήρια, οικογενειακά αρχαιολογικά παιχνίδια και μουσικές εκπλήξεις γεμίζουν το πρόγραμμα του μουσείου, το οποίο αυτήν την περίοδο μας δείχνει το γιορτινό πρόσωπό του.

Εκεί, και πιο συγκεκριμένα στο ισόγειο του εντυπωσιακού κτιρίου του Μπερνάρ Τσουμί, θα βρεθεί στις 22 Δεκεμβρίου το Μουσικό Σχολείο Ιλίου ερμηνεύοντας γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες και κάλαντα. Στις 29 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα «φτιάχνει» το Ιστορικό Σχήμα της Στρατιωτικής Μουσικής Αθηνών υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού λοχαγού Μιχαήλ Χασούρη με γιορτινές μελωδίες. Και οι δυο συναυλίες θα ξεκινήσουν στις 12 το μεσημέρι.

Τα στολίδια τους στην Ειρεσιώνη, όπως άλλωστε έκαναν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, θα βάλουν όσα παιδιά βρεθούν στο πολιτιστικό ίδρυμα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου στις 22 και 29 Δεκεμβρίου. Το αρχαίο έθιμο, που αποτελεί τον πρόγονο του χριστουγεννιάτικου δέντρου, απαιτεί το στόλισμα ενός κλαδιού ελιάς με στολίδια χειροποίητα, τα οποία είναι εμπνευσμένα από αντικείμενα του μουσείου.

Τι θέση κατείχε η προσφορά εδεσμάτων στην αρχαιότητα και πόσο αλληλένδετη ήταν η διατροφή με τη γιορτή και την καθημερινότητα; Σε αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουν να απαντήσουν οι αρχαιολόγοι – φροντιστές προσκαλώντας τους μικρούς φίλους του πολιτιστικού ιδρύματος να φτιάξουν «αρχαία γλυκίσματα». Αφού περιηγηθούν μέσα στις αίθουσες και συζητήσουν με τους… ειδικούς, τα παιδιά εν συνεχεία θα κληθούν να παρασκευάσουν με υλικά της αρχαιότητας το δικό τους γλύκισμα. Στο τέλος, θα γευθούν σύγχρονα εδέσματα με… αρχαία υλικά. Το εν λόγω πρόγραμμα θα λάβει χώρα στις 22 και τις 29 Δεκεμβρίου.

«Δώρα για θεούς και ανθρώπους» τιτλοφορείται το έτερο εργαστήριο που φιλοξενεί στους χώρους του το Μουσείο της Ακρόπολης τα Σαββατοκύριακα 21-22 και 28-29/12. Τα πιτσιρίκια, πάντα με τη συνοδεία των αρχαιολόγων, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την έννοια του δώρου τόσο στην αρχαιότητα όσο και σήμερα κάνοντας μια στάση στις προθήκες και παρακολουθώντας την ποικιλία των δώρων που πρόσφεραν οι θνητοί στους θεούς. Κατόπιν, στο κινητό εργαστήρι που θα έχει στηθεί στο μουσείο θα… σκαρώσουν τα δικά τους σύγχρονα δώρα -με βάση τα αρχαία που εκτίθενται εκεί- για να τα χαρίσουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Οσο για το πώς θα περάσουν τον χρόνο τους όσοι ενήλικες επιλέξουν να βρεθούν αυτές τις ημέρες στο πολιτιστικό ίδρυμα, η απάντηση βρίσκεται στη θεματική παρουσίαση με τίτλο «Γιορτές της Αρχαίας Αττικής». Με βάση τα σπουδαία εκθέματα, συμμετέχοντες και φροντιστές «στήνουν» συζήτηση για τη μορφή που είχαν οι σημαντικότερες γιορτές της αρχαιότητας αλλά και τη σχέση τους με τις ιδιαίτερες στιγμές της ανθρώπινης ζωής.

Και γούρι, το… φίδι!

Να σημειωθεί ότι το φετινό γούρι του μουσείου (μπορεί να το προμηθευτεί κανείς από το πωλητήριο) είναι το φίδι, το οποίο για τους αρχαίους είχε θετική σημασία. Και αυτό διότι το φίδι ήταν ο φύλακας του Ερεχθείου στην Ακρόπολη αλλά ο θεός Δίας Μειλίχιος που αγαπούσε τους ανθρώπους και τους χάριζε πλούτη. Ακόμη, το ερπετό αυτό θεωρούνταν ότι ήταν ο θεραπευτικός συνοδός του Ασκληπιού. Να σημειωθεί ότι το μουσείο θα παραμείνει κλειστό στις 25 και 26 Δεκεμβρίου, και την 1η Ιανουαρίου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.theacropolismuseum.gr.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα