Ουκρανία: Οργή για το φλερτ με Ρωσία

«Είμαστε εδώ για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας, για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας!» Με συνθήματα υπέρ της Ευρώπης, που ζητούσαν την παραίτηση του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τουλάχιστον 200.000 Ουκρανοί συγκεντρώθηκαν και πάλι χθες στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, ενώ οι διοργανωτές ήλπιζαν ο τελικός αριθμός να ανέλθει σε 1.000.000 ανθρώπους.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν μετά την απόρριψη από τον Γιανουκόβιτς της συμφωνίας σύνδεσης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και της συνακόλουθης εμπορικής συμφωνίας. Και έχουν την πλήρη στήριξη της αντιπολίτευσης, που φοβάται μία διά μακρόν πρόσδεση του Κιέβου στο άρμα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής. Χθες πάντως, οι διαδηλωτές είχαν ακόμη έναν λόγο για να κατέβουν στους δρόμους. Οπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά την προχθεσινή συνάντηση του Γιανουκόβιτς με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, δεν υπήρξε τελική συμφωνία για τη μείωση των τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου. Ενα επίμαχο ζήτημα για την Ουκρανία, η οποία εξαρτάται ενεργειακά από τη Μόσχα και είναι ήδη υπερχρεωμένη απέναντι στη ρωσική εταιρία Gazprom. Και ένα ζήτημα που αποτέλεσε μοχλό πίεσης από πλευράς Ρωσίας, προκειμένου να εξαναγκάσει το Κίεβο να απορρίψει τη διασύνδεση με την Ε.Ε.

Τώρα πλέον που ναυάγησαν οι συζητήσεις περί εμπορικού ανοίγματος προς τη Δύση, διαφαίνεται ότι ούτε και η Μόσχα προτίθεται να χαλαρώσει τόσο εύκολα την ενεργειακή της πίεση. Χωρίς συμφωνία παραμένει και το ζήτημα ένταξης της Ουκρανίας στην Τελωνειακή Ενωση των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, στην οποία ανήκουν ήδη η Λευκορωσία, το Καζακστάν και η Αρμενία. Μια προοπτική που απορρίπτει η αντιπολίτευση, θεωρώντας ότι θα είχε τραγικές συνέπειες για τη χώρα. Την ώρα, πάντως, που βρισκόταν σε εξέλιξη η αντικυβερνητική διαδήλωση, ένα περίεργο μήνυμα ήρθε από πλευράς της ουκρανικής μυστικής υπηρεσίας SBU, που ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για απόπειρα «κατάληψης της εξουσίας» με «παράνομες ενέργειες» από «ορισμένους πολιτικούς».

Εριξαν και το άγαλμα του Λένιν

Μια τέτοια ενέργεια είναι πάντοτε φορτισμένη με έντονο συμβολισμό. Με ακριβώς τέτοιο συμβολισμό ήταν φορτισμένη και η ατμόσφαιρα χθες το απόγευμα στο Κίεβο, στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, όταν οι οργισμένοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην πλατεία Ανεξαρτησίας, έριξαν το άγαλμα του Λένιν, το οποίο δέσποζε στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι διαδηλωτές, αφού πρώτα έριξαν το άγαλμα στο έδαφος με σχοινιά και μεταλλικές μπάρες, στη συνέχεια άρχισαν να το διαλύουν με τις αξίνες τους. Προφανώς, το μήνυμα ήταν σαφές: Δεν επιθυμούν να συνεχιστεί η πολιτική εξάρτησή τους από τη Μόσχα, μια εξάρτηση που έχει προδιαγραφεί το τελευταίο διάστημα με τις επιλογές του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα