Αναζητούσαν ομιλητές (!) για τον Προϋπολογισμό

Ορόσημο στην πορεία αποδέσμευσης της χώρας από το Μνημόνιο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την ψήφιση του Προϋπολογισμού, ο οποίος υπερψηφίστηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου χωρίς εκπλήξεις από τους 153 κυβερνητικούς βουλευτές. «Κατά» ψήφισαν 142, ο ανεξάρτητος Γιώργος Κασαπίδης «παρών», ενώ ο Αρης Σπηλιωτόπουλος έλειπε στις ΗΠΑ (το «ναι» του δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα, αλλά μόνο ως πρόθεση ψήφου).
   

Με τη συζήτηση να χαρακτηρίζεται ως η πιο άνευρη για Προϋπολογισμό και τη Βουλή να διακόπτει το μεσημέρι του Σαββάτου αναζητώντας ομιλητές (!), η πολυδιαφημισμένη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών δεν διεξήχθη ποτέ. Αυτό πάντως βοήθησε τον πρωθυπουργό να πραγματοποιήσει ομιλία ουσίας και αναφερόμενος σε φόρο ακινήτων, πλειστηριασμούς και αποκατάσταση αδικιών, προέβη σε ελπιδοφόρες ανακοινώσεις.

«Σύντομα θα αποδειχθεί ψέμα ότι τάχα θα απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας και θα χάσουν οι φτωχοί και οι άνεργοι τα σπίτια τους. Οι κατοικίες των αδυνάμων, των ανέργων και των μεσαίων ασφαλώς θα συνεχίσουν να είναι προστατευμένες» είπε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας τη σχετική νομοθετική ρύθμιση και αντιπαραβάλλοντας την πραγματική επανάσταση της κυβέρνησης με την επανάσταση του ψέματος που καλλιεργεί ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στο πρωτογενές πλεόνασμα, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά πώς αυτό θα κατανεμηθεί. «Πόσα ακριβώς θα είναι αυτά, θα το δούμε όταν βγει τον Απρίλιο το πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλά προσέξτε: Αν δοθούν σε 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους 200.000.000 τον χρόνο και στους ένστολους άλλα 100.000.000 περίπου, αυτά φτάνουν τα 300.000.000. Και εκτιμούμε ότι θα περισσέψουν και άλλα για να βοηθήσουμε και άλλες κοινωνικές ομάδες. Και θα είναι η πρώτη σημαντική ανακούφιση σε συμπολίτες μας που αδικήθηκαν και που υποφέρουν» είπε ο κ. Σαμαράς καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος δε στον φόρο ακινήτων, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η συνολική επιβάρυνση των ακινήτων για την επόμενη χρονιά θα είναι ίδια με τη φετινή, με τη διαφορά όμως ότι το 2013 ο κόσμος πλήρωσε φόρους για τα τρία προηγούμενα χρόνια και αυτό επιβάρυνε δυσβάσταχτα φέτος τη θέση του. «Ομως, του χρόνου αυτό δεν θα υπάρχει» είπε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι το 75% των φορολογουμένων θα πληρώσει λιγότερα από ό,τι το 2013.
   

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε ότι ο Προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει έτσι, τότε θα μπουν σε κίνδυνο οι καταθέσεις των πολιτών και θα κινδυνέψουν οι τράπεζες. Η αναφορά αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος απάντησε στον κ. Τσίπρα λέγοντας: «Οχι μόνο που το είπατε, αλλά και να το είχατε υπονοήσει και μόνο είναι έγκλημα».

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα