«Στο τραπέζι» πλειστηριασμοί και διαθεσιμότητα

Η αντίστροφη μέτρηση στην κυβέρνηση για τα ραντεβού με την τρόικα έχει ξεκινήσει, καθώς σήμερα οι δύο από τους τρεις εκπροσώπους των δανειστών βρίσκονται στην Αθήνα.


Χθες την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν υπουργοί που πατούν στο ναρκοπέδιο των διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς συζήτησε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Γεωργίας Αθανάσιο Τσαυτάρη. Στην ατζέντα των συνομιλιών, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», είναι για τον πρώτο το θέμα των πλειστηριασμών, ενώ για τους υπολοίπους η πορεία των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου αλλά και το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με την τρόικα που αφορούν κινητικότητα και απολύσεις.

Οπως είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία», στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν μπει τα 648 ΝΠΙΔ και οι Ανώνυμες Εταιρίες, όπου συνολικά υπηρετούν 43.626 υπάλληλοι. Οι εντολές που έχουν δοθεί από τον πρωθυπουργό σε όλους τους υπουργούς είναι να εντοπίσουν τα ΝΠΙΔ και τις Α.Ε. όπου μπορούν εύκολα και γρήγορα να εντοπιστούν πλεονάζουσες θέσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς φαίνεται ότι έλαβε από τους υπουργούς λίστες με τα ΝΠΙΔ εκείνα που έχουν προσωπικό το οποίο ανέρχεται σε περισσότερους από 30 υπαλλήλους, καθώς το ένα έκτο των υπάλληλων που εργάζονται σε αυτά ξεπερνούν τους 27.000 από ένα σύνολο 43.626 υπαλλήλων.

Στην πρώτη γραμμή θα τεθούν οι ΔΕΚΟ του υπουργείου Υποδομών, με τη μείωση των δομών που θα υποστούν, οι αθλητικές ομοσπονδίες, ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα και μουσεία, αλλά και Ανώνυμες Εταιρίες με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, όπως η ΜΟΔ του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στο Μαξίμου δεν επιθυμούν αυτή τη χρονική στιγμή να έρθουν σε ρήξη με την τρόικα, καθώς σε περίπου 20 ημέρες η χώρα μας αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. Παράλληλα σημειώνουν ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να κλείσει η συμφωνία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συνεχιστεί η σκληρή διαπραγμάτευση.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε συμφωνία με την τρόικα στην κατάθεση των νομοσχεδίων για τον φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς. Ωστόσο, αν δεν επέλθει συμφωνία, τότε το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσεις μονομερώς, καθώς τα χρονικά περιθώρια πιέζουν ασφυκτικά.

Tέλος, διευκρινίσεις για τον νέο φόρο ακινήτων έδωσε χθες, με παρέμβασή του στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και βουλευτής της Ν.Δ. Χρύσανθος Λαζαρίδης. Για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων είπε: «Δεν θα είναι 10 ευρώ το στρέμμα. Προς Θεού! Θα είναι γύρω στα 2 ευρώ το στρέμμα. Και αν είναι ποτιστικό, 2,2 το στρέμμα. Πολύ λιγότερο από αυτό που ακούστηκε. Αν είναι ακαλλιέργητα, θα είναι μισό ευρώ το στρέμμα».

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα