Επιμένουν στο «λουκέτο» των ΕΑΣ!

Σε ψυχρολουσία εξελίχθηκε χθες για τον Γιάννη Στουρνάρα το ραντεβού με την τρόικα. Οι δανειστές απέρριψαν το σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, αντιπροτείνοντας «ξαφνικό θάνατο» για την εταιρία. Επίσης εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις για τον φόρο ακινήτων, λέγοντας στον υπουργό Οικονομικών ότι υπάρχουν περίπου 400.000.000 ευρώ δημοσιονομικό κενό στον συγκεκριμένο φόρο, από τον οποίο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπράξει περίπου 2,65 δισ. ευρώ.


Η τρόικα επέμενε επίσης και στην άρση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, με το επιχείρημα ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα στη διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το βασικό ζήτημα το οποίο εξετάστηκε στη χθεσινή συνάντηση ήταν το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν διευκρινίσεις επί των εκτιμήσεων που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών ότι με το νέο χαράτσι μπορούν να εισπραχθούν έσοδα 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, επί του παρόντος, η τρόικα επιμένει ότι ο νέος φόρος, ως έχει, δημιουργεί μια τρύπα τουλάχιστον 400.000.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα πρέπει να βρει πώς θα καλύψει περίπου 200.000.000 ευρώ, πέραν των 200.000.000 ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί με το «ψαλίδισμα» του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων.

Οσον αφορά την τύχη του ΦΠΑ στην εστίαση, το ΔΝΤ έχει τονίσει ότι, εάν ο συντελεστής παραμείνει στο 13% (και δεν επιστρέψει στο 23%), θα δημιουργηθεί τρύπα 300.000.000 ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2014.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το φορολογικό νομοσχέδιο ενδεχομένως να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή σήμερα ή αύριο. Στο ίδιο νομοσχέδιο πιθανότατα να ενσωματωθούν νομοτεχνικές βελτιώσεις, όπως π.χ. για τον φόρο συναλλαγών στο ΧΑΑ, διατάξεις για το ΤΧΣ και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο (δηλαδή ένα ανεξάρτητο όργανο για παρακολούθηση του κρατικού Προϋπολογισμού).

Θα ακολουθήσουν και άλλα νομοσχέδια έως και τις αρχές Ιανουαρίου, τα οποία θα περιλαμβάνουν ρυθμίσεις φορολογικού περιεχομένου (κίνητρα συλλογής αποδείξεων, ΚΦΑΣ, Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, ΦΠΑ εστίαση), όπως επίσης και το σχέδιο νόμου για τους πλειστηριασμούς ακινήτων κ.ά.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ενημέρωσε χθες τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Γιάννης Στουρνάρας ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών. «Κοιτάξτε, γυρίσαμε από τις Βρυξέλλες και η τρόικα και εμείς. Εχουν ξεκινήσει συζητήσεις σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Θα φανεί» είπε ο υπουργός Οικονομικών. Για τα ΕΑΣ είπε ότι γίνονται συζητήσεις με την τρόικα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα