ΟΑΕΔ: Πανικός για μια θέση εργασίας!

Πανικός κυριολεκτικά για μια προσωρινή θέση εργασίας. Για 45.348 θέσεις κοινωφελούς απασχόλησης υποβλήθηκαν 322.000 αιτήσεις στον ΟΑΕΔ. Υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν τουλάχιστον επτά αιτήσεις συμμετοχής από εγγεγραμμένους ανέργους του οργανισμού σε κάθε θέση εργασίας που προκηρύχθηκε.

Πρόκειται για τρία προγράμματα που δείχνουν την τραγωδία της χώρας. Το πιο πρόσφατο από αυτά ολοκληρώθηκε μόλις χθες, αφορά 7.400 θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση και έφτασαν τις 47.000 οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν. Εχουν προηγηθεί ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε δήμους και περιφέρειες, που κάλυψε 10.000 θέσεις απασχόλησης και είχε 160.000 δηλώσεις συμμετοχής. Ακολούθησε ένα δεύτερο πρόγραμμα των 27.948 θέσεων πεντάμηνης εργασίας, για το οποίο έφτασαν τις 115.000 οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν, και που μόλις χθες αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης δικαιούχων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά θέσεις πεντάμηνης απασχόλησης σε δήμους, περιφέρειες, ΚΕΠ, δημοτολόγια, ΕΟΠΥΥ, σωφρονιστικά ιδρύματα, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και ασφαλιστικά ταμεία για ανέργους Δευτεροβάθμιας ή Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Ολα τα προγράμματα απευθύνονται σε ειδικές ομάδες ανέργων, με έμφαση σε οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο, που θεωρήθηκε ότι αντιμετωπίζουν συνθήκες κοινωνικής εξαθλίωσης και ένδειας. Η αμοιβή για όσους επιλεγούν να καλύψουν μια θέση εργασίας κοινωφελούς χαρακτήρα (π.χ. καθαριότητα σε σχολεία, δήμους, περιφέρειες) κυμαίνεται από 427 ευρώ (για νέους κάτω των 25 ετών) έως 490 ευρώ.

Η επιλογή γίνεται από όσους ανέργους ανήκουν σε τουλάχιστον μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. Μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι επίσης εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
2. Μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
3. Νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών).
4. Μακροχρόνια άνεργοι.

Ειδικά για το πρόγραμμα που αφορά τις 7.400 θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση, η επιλογή θα γίνει και από ανέργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα. Θα εφαρμοστεί και σε αυτή την περίπτωση σύστημα μοριοδότησης, από το οποίο θα προκύψει η τελική επιλογή των δικαιούχων. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναρτηθεί στο site του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) ο προσωρινός πίνακας κατάταξης, στον οποίο με αλφαβητική σειρά θα αναφέρονται όλοι οι άνεργοι που επιλέχθηκαν να καλύψουν τις συγκεκριμένες θέσεις απασχόλησης. Ακολουθεί η διαδικασία υποβολής ενστάσεων και στη συνέχεια ο ΟΑΕΔ θα αναρτήσει τους οριστικούς πίνακες κατάταξης. Στόχος είναι οι ωφελούμενοι να πιάσουν δουλειά εντός του Ιανουαρίου του 2014.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα