«Ηλεκτροσόκ» με τα τιμολόγια της ΔΕΗ!

Αυξήσεις που μπορεί να φθάσουν έως και 25% (10 ευρώ ανά τετράμηνο) μελετώνται να ισχύσουν στα πρώην τέλη ΑΠΕ (έχουν βαπτιστεί ΕΤΜΕΑΡ), που φθάνουν στους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ενα μέσο νοικοκυριό, που καταναλώνει περί τις 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, πλήρωνε έως τον περασμένο Ιούλιο 23,44 ευρώ για το ΕΤΜΕΑΡ. Τότε υπήρξε υπερδιπλασιασμός του τέλους στα 51,2 ευρώ και τώρα ετοιμάζεται νέα αύξηση. Αν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εγκρίνει τη μελετώμενη νέα επιβάρυνση, τότε το μέσο νοικοκυριό θα πληρώνει περισσότερα από 60 ευρώ ανά τετράμηνο για το ΕΤΜΕΑΡ.

Η νέα αύξηση πρέπει να ανακοινωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου, με στόχο να κλείσει τμήμα της «μαύρης τρύπας» στη χρηματοδότηση των παραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Κάποιοι θεωρούν ότι είναι δύσκολο πολιτικά να περάσουν οι αυξήσεις, ειδικά σε μια περίοδο κινητοποίησης για την επανασύνδεση χιλιάδων φτωχών νοικοκυριών με το δίκτυο ηλεκτρισμού. Εδώ και ημέρες κυκλοφορούν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες στο ΥΠΕΚΑ δυσκολεύονται να ανακοινώσουν νέα επιβάρυνση των νοικοκυριών εν μέσω της εκστρατείας για επανασύνδεση των απόρων με το δίκτυο της ΔΕΗ. Στο μεταξύ, χθες υπήρξε παρέμβαση του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), ο οποίος με επιστολή προς τη ΡΑΕ ζητά την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ, όπως επιβάλλεται από τον νόμο. «Με αφορμή δημοσιεύματα και διαρροές για “πολιτική” διαπραγμάτευση του ΕΤΜΕΑΡ μακριά από τα τεχνοκρατικώς ανακύπτοντα και επιβαλλόμενα επίπεδα», ο ΣΠΕΦ ζητά από τη ΡΑΕ «να εκτελέσει το καθήκον της απαρέγκλιτα και μακριά από αυτά τα σενάρια, υπενθυμίζοντας τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ηλεκτροπαραγωγοί από φωτοβολταϊκά και ΑΠΕ λόγω των στρεβλώσεων της αγοράς».

Τα ελλείμματα της αγοράς ενέργειας έχουν οδηγήσει σε πολύμηνες καθυστερήσεις των πληρωμών προς τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάρκων. Γι’ αυτό και ο ΣΠΕΦ ζητεί αύξηση ώστε να περιοριστεί η περίοδο αναμονής. Πάντως υπάρχουν ήδη προσφυγές κατά της επιβολής του ΕΤΜΕΑΡ και αναμένονται αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα