Ο Σέρλοκ Χολμς θα κάνει Χριστούγεννα στο Μέγαρο

Ο «Σέρλοκ Χολμς», ο δαιμόνιος ντετέκτιβ που «γεννήθηκε» από την πένα του σερ Αρθουρ Κόναν Ντόιλ, αφήνει για λίγο την πυκνή βρετανική ομίχλη και το βικτοριανό Λονδίνο για να έρθει στην Αθήνα, ακολουθώντας τα ίχνη ενός μυστηρίου που φαίνεται να… ζητάει μονάχα το δικό του όνομα για την επίλυσή του. Φυσικά, εκτός από το φλεγματικό χιούμορ του μαζί του θα έχει και τον πιστό συνεργάτη του, τον δόκτορα Ουότσον, σε μια παράσταση που αποτελεί ωδή στη λογική και την αντικειμενική παρατηρητικότητα. Αρχές οι οποίες στο αλφαβητάρι του σημαντικότερου ήρωα της αστυνομικής λογοτεχνίας βρίσκονται στην κορυφή.

«Τα Χριστούγεννα του Σέρλοκ Χολμς» είναι ο τίτλος της ευφάνταστης παραγωγής που φιλοξενείται τις ημέρες αυτές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μια παράσταση που -σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της κ. Πάρι Μέξη- είναι «μια καμπάνια στη λογική και την αναλυτική σκέψη».

«Είναι ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας και σίγουρα κάτι πολύ διαφορετικό από τα θεάματα που έχουμε συνηθίσει τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, ο κόσμος δείχνει να ανταποκρίνεται μέχρι τώρα σε αυτήν την παράσταση πολύ θετικά».

Οπως λέει ο ίδιος, ο οποίος εκτός από τη σκηνοθεσία έχει βάλει τη σφραγίδα του και στη δημιουργία των σκηνικών, η ιδέα αυτού του πρωτότυπου θεάματος ανήκει στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου Γιώργο Κουρουπό, φαν του Βρετανού ντετέκτιβ και δη της ιστορίας για το «Μυστήριο του γαλάζιου γρανάτη» που αποτελεί και τον κορμό της παράστασης.

«Με κάλεσε και μου ανέθεσε το εγχείρημα αυτό. Το κείμενο, βέβαια, που έγραψα περιέχει και πολλά στοιχεία από διάφορες άλλες ιστορίες από όλο τον κόσμο του Σέρλοκ Χολμς. Και αυτό, ξέρετε, ήταν και το μεγάλο στοίχημα, διότι ο Σέρλοκ έχει φανατικούς αναγνώστες που γνωρίζουν πολύ καλά τον αγαπημένο τους ήρωα. Επομένως, έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτικός για το τι θα προσθέσω και τι θα πετάξω στο κείμενο».

Το πρωταγωνιστικό τρίο του θεάματος είναι οι Λεωνίδας Κακούρης (ενσαρκώνει τον Σέρλοκ), ο Χρήστος Σαπουντζής κάνει τον δρα Ουάτσον, ενώ ο Πάνος Σταθακόπουλος υποδύεται μόνος τους όλους τους υπόλοιπους ρόλους της ενδιαφέρουσας παράστασης. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την κλοπή ενός γαλάζιου γρανάτη, ενός πολύτιμου πετραδιού, που καλείται να εξιχνιάσει ο ορθολογιστής ντετέκτιβ με μοναδικά στοιχεία του ένα καπέλο και μια… φαγωμένη γαλοπούλα!

Οσο για τις μουσικές αγωνίας που μια παράσταση αστυνομικού περιεχομένου πρέπει να έχει, αυτές προέρχονται από το εκκλησιαστικό όργανο που χειρίζεται με επιδεξιότητα η Ουρανία Γκάσιου. «Το μουσικό αυτό όργανο μας δίνει τον όγκο και την υποβλητικότητα που μπορεί να έχει μια ιστορία μυστηρίου» αναφέρει ο κ. Μέξης. «Μάλιστα, το ενδιαφέρον είναι ότι δεν χρησιμοποιείται μόνο σε αυτά τα μέρη που δικαιολογείται δραματουργικά, αλλά μαζί με τα κρουστά βοηθάει στο να υπογραμμίζει όλα τα τεκταινόμενα επάνω στη σκηνή. Να σημειωθεί δε ότι η πρωτότυπη μουσική ανήκει στον Στάθη Γυφτάκη».

Πήραν το Οσκαρ της όπερας!

Ο πολυπράγμων σκηνοθέτης, σκηνογράφος αλλά και μέλος του πολυβραβευμένου γραφείου οπτικής επικοινωνίας και δημιουργικού σχεδιασμού Beetroot Design Group αυτήν την περίοδο «γιορτάζει» -μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Καμεράτας- το σπουδαίο βραβείο που τους απένειμε το κανάλι Mezzo για την πρόσφατη παραγωγή της Καμεράτας «Αλεσάντρο». Η όπερα του Χέντελ είχε παρουσιαστεί το περασμένο καλοκαίρι στην Αθήνα με σκηνογράφο και ενδυματολόγο τον Πάρι Μέξη. «Η διάκριση αυτή για την καλύτερη ευρωπαϊκή παραγωγή όπερας από το Mezzo, το μοναδικό κανάλι που ασχολείται με τη λόγια μουσική, ισοδυναμεί -χωρίς υπερβολή- με ένα Οσκαρ της όπερας. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, διότι η ελληνική παραγωγή συναγωνίστηκε παραστάσεις της Σκάλας του Μιλάνου και κατάφερε να αναδειχθεί ως η καλύτερη της χρονιάς που μας πέρασε».

Info: Η παράσταση «Τα Χριστούγεννα του Σέρλοκ Χολμς» θα φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα) έως και τις 29 Δεκεμβρίου. Συμμετέχει η διαπολιτισμική παιδική χορωδία Polyphonica.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα