Ευρωβαρόμετρο: Βελτίωση στο μέλλον «βλέπει» το 7% των πολιτών

Πλήγμα για το πολιτικό σύστημα και στην Κύπρο είναι η οικονομική κρίση. Ενδεικτικό είναι το αποτέλεσμα της έρευνας του ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με το οποίο το 91% των Κυπρίων δεν έχει εμπιστοσύνη στα κόμματα, ενώ μόλις το 18% εμπιστεύεται τους βουλευτές. Μόλις το 26% απαντά ότι εμπιστεύεται την κυβέρνηση, ποσοστό όμως που είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (23%). Το 97% των Κυπρίων χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση στη χώρα «κακή» έως «πολύ κακή», ενώ μόνο το 3% εκφράζει αντίθετη άποψη. Για τους επόμενους 12 μήνες το 7% των Κυπρίων βλέπει βελτίωση της κατάστασης, το 72% επιδείνωση και 19% στασιμότητα.

Στην ερώτηση σχετικά με το πώς είναι η προσωπική επαγγελματική τους κατάσταση, οι Κύπριοι σε ποσοστό 27% απαντούν «καλή» και 39% «κακή». Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι Κύπριοι σε ποσοστό 58% τη χαρακτηρίζουν «κακή». Για τους επόμενους 12 μήνες το 4% προβλέπει βελτίωση, το 50% επιδείνωση και το 42% στασιμότητα. Το 98% των Κυπρίων χαρακτηρίζει την κατάσταση της απασχόλησης «κακή» έως «πολύ κακή», ενώ για τους επόμενους 12 μήνες μόνο το 5% προβλέπει βελτίωση της κατάστασης στην Κύπρο στον τομέα της απασχόλησης.

Στην ερώτηση εάν η Ε.Ε. είναι υπεύθυνη για τη σημερινή λιτότητα, το 77% των Κυπρίων απάντησε «ναι» και το 19% «όχι». Στην ερώτηση εάν υποστηρίζουν την ΟΝΕ και το ευρώ, το 44% των Κυπρίων τάχθηκε υπέρ και το 52% κατά. Εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μόνο το 17% των Κυπρίων.

Την άποψη των πολιτών της Μεγαλονήσου εξηγούν με ακρίβεια τα ποσοστά ανεργίας για το τρίτο τρίμηνο του 2013 που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου. Σύμφωνα με αυτά, η ανεργία ανήλθε στο 16,2% του εργατικού δυναμικού, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 0,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, ενώ η ανεργία στους νέους μεταξύ 15-24 ετών καταγράφηκε στο 38,5%, δηλαδή αυξήθηκε κατά 12,1% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου.

Την ίδια ώρα το ΔΝΤ αναφέρει στην έκθεση προόδου για την Κύπρο ότι η μείωση του χρέους θα είναι επίπονη και μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην οικονομία της για μια δεκαετία.

Το Ταμείο διαπίστωσε στη δεύτερη έκθεση προόδου της Κύπρου ότι το πρόγραμμα προσαρμογής βαίνει καλώς και ότι η ύφεση αποδεικνύεται κάπως ηπιότερη από ό,τι προβλεπόταν. Το ΔΝΤ αναθεώρησε νωρίς τον Δεκέμβριο την πρόβλεψή του για τη φετινή συρρίκνωση του κυπριακού ΑΕΠ στο 7,7%, από 8,7% προηγουμένως. Διατήρησε πάντως την πρόβλεψή του για σωρευτική πτώση του ΑΕΠ κατά 13% στην περίοδο 2013-2014.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα