Αφού «κατέκτησε» τη Βαρκελόνη, ο Νίκος Κεχαγιάς πρωτοπορεί και εδώ με τα ολογράμματα ασφαλείας

Οταν ήταν 18, ονειρευόταν να γίνει πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας. Για λίγα μόρια δεν κατάφερε να περάσει στη Σχολή Ικάρων. Σήμερα, στα 37 του, πετά στους… ουρανούς της νανοτεχνολογίας και μοιράζει τη ζωή του μεταξύ Θεσσαλονίκης και Βαρκελόνης.


Ο Νίκος Κεχαγιάς, ένας σύγχρονος «νανομάγος», είναι διευθυντής νανοκατασκευών του Καταλανικού Ινστιτούτου Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας στη Βαρκελόνη, ενώ μόλις πέρυσι ίδρυσε μια εταιρία στη Θεσσαλονίκη με την επωνυμία Nanotypos, που ειδικεύεται στην κατασκευή ολογραμμάτων ασφαλείας.

Επειτα από σπουδές στο Φυσικό της Θεσσαλονίκης, όπου «προσγειώνεται» τελικά μετά την αποτυχία εισαγωγής στην Ικάρων και ενώ η μόδα της εποχής είναι οι τηλεπικοινωνίες και οι οπτικές ίνες, φεύγει για ένα σχετικό μεταπτυχιακό στην Αγγλία. Ολοκληρώνει τη διπλωματική του στη Γερμανία, όπου στη συνέχεια, στο Πανεπιστήμιο του Βούπερταλ, ξεκινά το διδακτορικό που τον βάζει στον κόσμο της νανοτεχνολογίας. Η κατασκευή διατάξεων σχετικών με τη φωτονική είναι το θέμα της διδακτορικής διατριβής του και το εργαστήριο γίνεται το νέο του σπίτι.

Επόμενος σταθμός, η Ιρλανδία και το Εθνικό Κέντρο Μικροηλεκτρονικής, από όπου τελικά μετακομίζει ως ερευνητής στη Βαρκελόνη. Τη θέση του διευθυντή νανοκατασκευών στο Καταλανικό Ινστιτούτο την αναλαμβάνει το 2010, όμως η νοσταλγία για τη Θεσσαλονίκη δεν τον αφήνει ήσυχο.

«Ηθελα να βρω μια αφορμή για να γυρίσω στη Θεσσαλονίκη. Αποφάσισα, λοιπόν, να δημιουργήσω κάτι δικό μου, αξιοποιώντας τις συνεργασίες που είχα αναπτύξει τόσα χρόνια στο εξωτερικό. Ετσι έφτιαξα τη Nanotypos» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο Νίκος Κεχαγιάς. Η εταιρία, με έδρα στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, κατασκευάζει κάθε είδους νανοδιατάξεις (νανοκατασκευές), που βασίζονται στην οπτική ή τη φωτονική. Η βασική ενασχόλησή της, αν και η γκάμα των υπηρεσιών της είναι ευρεία, είναι η δημιουργία ολογραμμάτων ασφαλείας που εμποδίζουν τις αντιγραφές. Ετσι, για παράδειγμα, μια επιταγή, ένα επίσημο έγγραφο ή οτιδήποτε άλλο πρέπει να αποδείξει την αυθεντικότητα της προέλευσής του μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο ολόγραμμα.

Μάλιστα, ο Νίκος Κεχαγιάς είναι ιδιαίτερα περήφανος για τη χρωματική ακρίβεια την οποία έχει πετύχει η εταιρία του σε αυτό το επίπεδο. Οπως σημειώνει δε το πρώτο ολόγραμμά του ήταν ο «Δικέφαλος του Βορρά», αφού είναι φανατικός παοκτζής.

Ομως, πέρα από τα ολογράμματα ασφαλείας, η Nanotypos κατασκευάζει έξυπνες επιφάνειες που δεν πιάνουν σκόνη, υγρασία ή δεν αντανακλούν τον ήλιο, για εφαρμογές στα παρμπρίζ αυτοκινήτων, σε τάμπλετ και σε κινητά.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα