«Καμπανάκι» οικονομολόγων προς τη Μέρκελ σε περίπτωση που επιμείνει στα κυβερνητικά της σχέδια

Σε επίπεδα που για τον ευρωπαϊκό Νότο ανήκουν πλέον στη σφαίρα της φαντασίας κινείται η ανεργία στη Γερμανία, λίγο κάτω από το 7%. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο αριθμός των εργαζομένων κατέγραψε νέο ρεκόρ για έβδομη συνεχή χρονιά το 2013, καθώς δημιουργήθηκαν 232.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Πάντως, είναι σχεδόν οι μισές σε σύγκριση με το 2012 και το 2011. Οι εργαζόμενοι έφθασαν τα 41.800.000. Τα στοιχεία απασχόλησης υποδηλώνουν ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, στην οποία βασίζεται το Βερολίνο για να στηρίξει φέτος την οικονομική ανάπτυξη, καθώς η παραδοσιακά εξαγωγική γερμανική οικονομία πλήττεται από την επιβράδυνση σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές και την εύθραυστη ζήτηση από την ευρωζώνη. Ωστόσο, κάποια από τα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας έχουν προειδοποιήσει ότι τα σχέδια της νέας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού υπό την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για την καθιέρωση κατώτατου μισθού μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνια απώλεια θέσεων εργασίας.

Στο καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η Ανγκελα Μέρκελ είχε καλέσει τους Γερμανούς να επιδείξουν αποφασιστική προσήλωση για την υλοποίηση των στόχων που έχουν θέσει με σύνθημα το «τολμώ». Μεταξύ των σημαντικών στόχων για το 2014 η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε την ενεργειακή αλλαγή αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας ώστε να «παραδώσουμε», όπως είπε, «τακτοποιημένα τα οικονομικά μας στην επόμενη γενιά». «Η Γερμανία μπορεί έτσι να αντεπεξέλθει στον διεθνή ανταγωνισμό, περισσότεροι άνθρωποι, όσο ποτέ άλλοτε, έχουν απασχόληση και πολλοί συνεισφέρουν ακόμη και εθελοντικά» είπε η κυρία Μέρκελ.

Είναι ενδεικτικό ότι σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό Νότο οι Γερμανοί είναι πιο αισιόδοξοι για τη νέα χρονιά. Ερευνα του ινστιτούτου GfK έδειξε ότι το καταναλωτικό κλίμα σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό εξαετίας, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Ο δείκτης του GfK για τον μήνα Ιανουάριο αυξήθηκε στις 7,6 μονάδες από 7,4 μονάδες που ήταν τον Δεκέμβριο, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2007.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα