Σατέν και αέρινα. Κατάλευκα και πολύχρωμα, με τούλι και δαντελένιες λεπτομέρειες. Νυφικά με τα όλα τους, οι ενδυμασίες που από σήμερα φιλοξενούνται στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς βγήκαν από τις συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος για να βρεθούν κοντά στο αθηναϊκό γυναικείο κοινό. Ο τίτλος της ενδιαφέρουσας παρουσίασης, που εντάσσεται στον εορτασμό για την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση του ιδρύματος, είναι «Νύφες. Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα» και αποτελεί ένα ταξίδι στον χρόνο για το ένδυμα που έχει συνδεθεί με τη σημαντικότερη στιγμή της γυναίκας: τον γάμο.
«Η έκθεση που παρουσιάζουμε σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θέλαμε αρχικά να κάνουμε» δήλωσε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος Ιωάννα Παπαντωνίου. «Επιθυμούσαμε μια παρουσίαση που θα αφορούσε όλη τη Μεσόγειο, ωστόσο, λόγω του ότι δεν βρέθηκαν χορηγοί, αναγκαστήκαμε να επικεντρωθούμε μονάχα στο ελληνικό κομμάτι. Θα έλεγα πως αποτίει έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε όλες εκείνες τις απλές γυναίκες που μας χάρισαν απλόχερα τα νυφικά αλλά και τα ενδύματά τους».
Από τα περίπου 4.500 κομμάτια μόδας που κοσμούν τις συλλογές του ιδρύματος, σχεδόν 70 νυφικά θα βρίσκονται για τους προσεχείς μήνες στους χώρους του μουσείου. Το πρωτότυπο αυτό ενδυματολογικό οδοιπορικό ξεκινά από τα μέσα του 19ου αιώνα, ενώ τα πιο πρόσφατα νυφικά ανάγονται στις αρχές του 20ού.
Δημιουργίες ιστορικών ελληνικών οίκων (όπως οι οίκοι Τσούχλου, Τσοπανέλη, Νίκος-Τάκης, Georgette) αλλά και μεγάλων ονομάτων του διεθνούς στερεώματος συνθέτουν το νυφικό πάνθεον της ενδιαφέρουσας έκθεσης. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι τα πρόσωπα αναφέρονται σε διευκρινιστικές λεζάντες με το πατρικό τους όνομα και όχι με εκείνο του συζύγου τους.
Μεταξύ των δημιουργιών που θα δούμε είναι μια κυπριακή ενδυμασία (από τη δεκαετία του 1970), στην οποία είναι καρφιτσωμένα χαρτονομίσματα -κατά το έθιμο-, ενώ εκτίθενται και ένας γιούκος (στοιβαγμένα προικιά) μιας νύφης από τα Μέγαρα.
Οπως εξήγησε και η κυρία Παπαντωνίου, το λευκό χρώμα στο νυφικό καθιερώθηκε μετά τον γάμο της βασίλισσας Βικτορίας, εκτοπίζοντας σταδιακά τις τοπικές φορεσιές. Οπως έγινε γνωστό, στο τέλος της έκθεσης θα γίνει και ένα ντεφιλέ με κορίτσια από το Λύκειο Ελληνίδων, τα οποία θα φορούν νυφικά που οι επιμελητές δεν πρόλαβαν να συμπεριλάβουν στην έκθεση.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στα τέλη Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη έκθεση στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου από το πελοποννησιακό ίδρυμα με τίτλο «Στα ίχνη της μεγαλοπρέπειας».